Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Miloš Brkić

Načelnik PU Banjaluka o legitimisanju građana i snimcima brutalnih prijetnji

pu banjaluka

Komenentarišući narušeno povjerenje građana u rad policije Brkić je rekao da će tražiti od svih pripadnika Policijske uprave Banjaluka da svoje svakodnevne poslove i zadatke obavljaju u skladu sa zakonom

Miloš Brkić, novimenovani načelnik Policijske uprave Banjaluka, rekao je danas da će policija pokušati vratiti narušeno povjerenje građana svakodnevnim vršenjem poslova krajnje profesionalno i prezentovanjem aktivnosti javnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

“Trudićemo se i tražiti od svih pripadnika Policijske uprave Banjaluka posebno na području grada Banjaluka da svoje svakodnevne poslove i zadatke obavljaju u skladu sa zakonom”, kazao je Brkić odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji o rezultatima rada Policijske uprave Banjaluka u prošlom mjesecu.

Komentarišući audio snimak koji je objavio poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a na kojem pripadnik policije prijeti Ivanu Begiću, Brkić je rekao da ovaj predmet dostavljen Jedinici za zaštitu zakonitosti i integriteta, koja će ocijeniti da li postoje elementi povrede radne dužnosti i u kom obimu.

Odgovarajući na pitanja novinara vezana za česta legitimisanja građana i nekoliko slučajeva legitimisanja novinara u vrijeme okupljanja građana u centru grada Radenko Stakić, načelnik sektora policije, istakao je da su zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima propisana ovlaštenja, a jedno od njih je legitimisanje lica, gdje se legitimišu sumnjiva i nepoznata lica u cilju utvrđivanja identiteta.

“I novinari su građani imamo pravo i zakonsko ovlaštenje da ih legitimišemo i utvrdimo identitet ako su nepoznati. Ni u jednom slučaju gdje je novinar legitimisan nije u skladu sa protokolom i preporukom OSCE-a imao istaknutu akreditaciju na vidnom mjestu”, kazao je Stakić.

O prisustvu velikog broja pripadnika policije kod Hrama Hrista spasitelja u vrijeme kada građani pale svijeće za Davida Dragičevića, ubijenog mladića iz Banjaluke Stakić je istakao su u pitanju redovni poslovi i zadaci te da je policija tu radi sprečavanja prijetnji i napada.

Brkić je rekao je da je u januaru zabilježeno 19 odsto manje izvršenih krivičnih djela u odnosu na januar prošle godine.

“Zabilježeno je 23 odsto manje narušavanja javnog reda i mira, kao i 19,5 odsto manje prekršaja, dok je broj saobraćajnih nezgoda povećan za 13,6 odsto u odnosu na uporedni period”, rekao je Brkić.

Prema njegovim riječima, povećanje broja saobraćajnih nezgoda odnosi se uglavnom na nezgode s materijalnom štetom.

“U ovim saobraćajnim nezgodama smrtno su stradale četiri osobe, a u uporednom periodu tri, 13 lica je teško povrijeđeno što je na istom nivou kao i prošle godine, a lakše je povrijeđeno 61 lice što je manje za 21 odsto u odnosu na uporedni period”, kazao je Brkić te stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Banjaluka ocijenio kao zadovoljavajuće.

Darko Novković, načelnik sektora za kriminalističke policije, istakao je da su u januaru evidentirana 153 krivična djela, dok je u uporednom periodu zabilježeno 189 krivičnih djela.

“Ukupno je rješeno 117 krivičnih djela ili 76 odsto, a po nepoznatom izvršiocu rasvjetljeno je 46 krivičnih djela ili 55,4 posto”, kazao je Novković.