Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Načelnik sarajevske općine Novi Grad predstavio 12 projekata za 2018.

BiH

efendic (3)
Foto: I. Kralj

Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad Sarajevo, 2017. godinu ocijenio je kao uspješnu za ovu općinu i predstavio 12 projekata, simbolično, za isto toliko mjeseci naredne godine.

“Prije svega, imamo školu na Aneksu koja bi u narednoj godini trebala da bude stavljena u funkciju, otvorena. Riječ je o velikom objektu vrijednosti od oko 6,5 miliona maraka koje smo radili zajedno sa općinom Novo Sarajevo i Ministarstvom obrazovanja. On je u građevinskom smislu završen”, pojasnio je Efendić.

Naveo je i projekat dvorane “Umihana Čuvidina”. Kroz budžet za 2017. i 2018. obezbijedili su oko 2,5 miliona maraka. Međutim, vrijednost cijelog projekta je oko 5,1 miliona KM.

Efendić je istakao da je u toku izgradnja dvorane u Dobroševićima koja treba biti završena za školsku 2018/19. godinu. U narednoj godini, prema njegovim riječima, planirana je i rekonstrukcija jednog objekta u sklopu centra “Safet Zajko”.

“Jedan projekat koji je nama interesantan i na koji smo ponosni je projekat urbane poljoprivrede, odnosno proizvodno-edukativnog poligona na Mojmilu koji je krenuo sa radom. Tamo su već zasađene maline, postavljeni su plastenici”, kazao je Efendić istakavši da postoji ideja da bosansku tržnicu uvežu sa svim poljoprivrednicima u općini i izvan nje.

Među projektima je i Trg Dobrinja i Dom oslobodilaca na Žuči.

“O devetoj transverzali pričamo odavno i radimo na njoj. Ugovor za cijelu devetu transverzalu je potpisan, vrijednosti oko 13,5 miliona KM. Očekujemo u narednim danima potpisivanje ugovora za prvu dionicu. Naredna godina će biti godina u kojoj ćemo graditi most preko željezničke pruge prema Boljakovom potoku. Nisam siguran da će deveta transverzala biti završena u toj godini, ali taj najvažniji objekat vjerovatno hoće”, poručio je Efendić.

Među projektima za narednu godinu je i Dom zdravlja Otoka, kao i igrališta “Hekim Oglu” Bojnik i vrtić “Vjeverica”.