Načelnik Teočaka 22 godine: Ništa osim pobjede nisam ni očekivao

tajib_muminovic

Tajib Muminović na ovogodišnjim lokalnim izborima u BiH, održanim 2. oktobra, ponovo je izabran za načelnika Teočaka, a tu funkciju u kontinuitetu obavlja od 1994. godine, odnosno još od perioda kada Općina Teočak politički i administrativno nije ni bila ustanovljena.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA) Muminović je govorio o prvim političkim koracima, ali i poziciji načelnika koju obavlja 22 godine, o projektima koje su lokalne vlasti riješile, ali i o ekonomskoj situaciji u Teočaku.

Prije agresije na BiH, Teočak je bio u sastavu Općine Ugljevik, a sve vrijeme rata, pod kontrolom Armije Republike Bosne i Hercegovine. Potpisivanjem Vašingtonskog sporazuma 1994. godine i uspostavljanjem Federacije BiH i kantona, uspostavljene su i pozicije općinskih načelnika u svim općinama u FBiH. U okviru tadašnjeg Tuzlansko-podrinjskog kantona, ustanovljena je i Općina Ugljevik sa sjedištem u Teočaku, dok je zvanično, Općina Teočak konstituirana 1998. godine, a Ugljevik pripada bh. entitetu Republici Srpskoj.

Dužnost načelnika Muminović je obavljao i četiri godine prije uspostave Općine Teočak.

˝Tadašnje prelazno općinsko vijeće izabralo me za načelnika u prelaznom periodu, koji je trajao do 1998. godine, odnosno do zvaničnog formiranja Općine Teočak. Nakon toga su u Teočaku održani zvanični izbori i izabran sam u redovnom mandatu, a ono 1994. godine bio je tzv. prelazni mandat˝, pojasnio je Muminović.

– Strateški važna opština –

Bilo je to, prisjeća se, poslijeratno vrijeme. Sva infrastruktura bila je uništena, a kuće, vjerski objekti i škole bili su porušeni ili oštećeni. Tada je, kaže, osnovni cilj bio da se saniraju stambeni objekti i omoguće uslovi za život u ovoj lokalnoj zajednici.

Na pitanje da li je sumnjao da će ga na ovogodišnjim lokalnim izborima građani ponovo podržati, Muminović odgovara da, ako to nije neskromno reći, ništa osim pobjede nije ni očekivao.

Dobio je 2.233 glasova, odnosno ukupno 68,64 procenta ili 1.213 glasova više od Memše Čelikovića (SDP), svog jedinog protivnika.

˝Uglavnom, vidimo da su ljudi zadovoljni našim projektima i iz tog razloga i ja sam lično očekivao pobjedu. I ne samo ja, jer s obzirom na to da sam ujedno i predsjednik Općinskog odbora SDA, očekivao sam pobjedu ove stranke i za Općinsko vijeće i za načelnika˝, odgovara načelnik strateški važne općine, iz koje se vide i Drina i Sava, odnosno i Bijeljina i Brčko i još desetine kilometara, te neka semberska sela.

Prema posljednjem popisu stanovništva na 35 kvadratnih kilometara u ovoj općini živi nešto manje od 8.000 stanovnika. Ovogodišnji budžet Općine je 1,3 miliona KM, a u Teočaku djeluju srednja i osnovna škola sa tri područne, te policijska stanica, sve općinske i državne institucije, džamije, banke…

Ono što im nedostaje, kazali su nam građani u neformalnom razgovoru, jeste veća trgovina. Svakodnevne kupovine obavljaju u jednoj od nekoliko manjih prodavnica, dok zbog mjesečnih nabavki uglavnom odlaze u 40-ak kilometara udaljenu Tuzlu. Međutim, i ovaj bi problem uskoro trebao biti riješen, jer najveći bh. trgovački lanac, u blizini općinske zgrade, trenutno gradi svoj objekt.

tajib_muminovic2

Muminović ističe da je dobrobit građana svim političkim opcijama u Općinskom vijeću prioritet i da se uvijek podržavaju pozitivne stvari. Tada se, kaže, ne gledaju političke opredijeljenosti, nego svi rade u korist Teočaka.

˝Neki projekti, nevezano uz to s koje strane dolaze, uvijek se podrže i mislim da je to nešto čime se možemo pohvaliti u ovoj sredini. Kada su veći projekti u pitanju, nikada se nije došlo u situaciju preglasavanja ili da pozicija ne prihvati prijedlog opozicije ukoliko je u pitanju neka korektna stvar˝, tvrdi sagovornik AA.

Jedan od uspješno riješenih problema je vodosnabdijevanje, što je i prije rata bio problem. Danas, ističe Muminović, svaki građanin općine Teočak ima pitku vodu 24 sata. Naime, 1980-ih godina napravljeno je vještačko jezero, akumulacija Snježnica, za potrebe Termoelektrane Ugljevik.

Jezero, odnosno velika akumulacija vode, u sastavu je općine Teočak, a analize vode pokazuju da se ona može koristiti za piće.

– Razvoj, korak po korak –

˝Iz jedne akumulacije koja broji stotine miliona kubnih litara, mi po projektu i kapacitetima možemo koristiti 30 litara kubnih u sekundi. Trenutni je projekt i prečistač na 18 litara u sekundi, a to je iznad potreba građana općine Teočak. Iz tog razloga, mi ne možemo imati problem s redukcijom vode, izuzev neke više sile ili nestanka električne energije na duži period˝, navodi Muminović.

Malim, kako načelnik kaže, ˝možda nekome smiješnim i nebitnim koracima˝, ova općina iz godine u godinu napreduje, a pitanja i zahtjeve rješavaju postepeno.

˝Imajući u vidu kakva smo sredina bili prije rata, u sastavu općine Ugljevik, da smo bili jedna obična mjesna zajednica za Ugljevik, koja je imala samo zemljoradničku zadrugu i zadružni dom koji se bavio isključivo trgovinom, onda danas ipak možemo vidjeti napretke. Svake godine je nešto novo, imamo nove prioritete˝, rekao je Muminović.

Tokom njegovih mandata, Teočak se od mjesne zajednice razvio u općinu koja, u skladu sa svojim mogućnostima, nastoji podržati privrednike i investitore. Općina je zainteresiranima na raspolaganje stavila proizvodnu halu sa priključcima i infrastrukturom, u kojoj bi uskoro trebala početi proizvodnja PVC stolarije. Stanovništvo s nestrpljenjem očekuje realizaciju ove poslovne ideje, jer bi, ukoliko posao krene, u proizvodnju trebalo biti uključeno preko 50 ljudi, no za početak, tu bi se trebalo zaposliti desetak radnika.

Lokalna zajednica, zaključuje Muminović na kraju razgovora, nastoji maksimalno olakšati rad investitorima, koji, priznaje, rijetko dolaze u Teočak.