Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novo sarajevo

Načelnik u izbornoj godini isplaćuje penzionerima po 50 KM

novac marke
Foto: Arhiv
Ilustracija

Uz isplatu redovne penzije za mjesec juli ove godine, 5.611 penzionera sa prebivalištem na području općine Novo Sarajevo primit će i jednokratnu pomoć od 50 KM. U tu svrhu, Općina Novo Sarajevo izdvojila je 285.000 KM.

Tim povodom, danas je načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović sa direktorom Federalnog zavoda za penzijsko/mirovinsko i invalidsko osiguranje Halilom Subašićem potpisao Sporazum o načinu isplate jednokratne pomoći.

Sporazumom se reguliše realizacija i prenos sredstava u ukupnom iznosu od 285.000 KM odobrenih u vidu jednokratne novčane pomoći najugroženijim kategorijama penzionera sa područja općine Novo Sarajevo.

FOTO: Fena

– Pravo na jednokratnu novčanu pomoć ima 5.611 penzionera koji imaju najnižu penziju 573,53 KM, a koja se isplaćuje u Federaciji BiH – kazao je Tanović.

Penzionerima poručuje “da misli na njih”

Iako sredstva nisu dovoljna, načelnik je podvukao da je to poruka penzionerima kako Općina misli na njih i uvijek će im pružati podršku.

Podsjetio je da Općina različitim projektima pomaže penzionere koji u okviru tri centra za zdravo starenje imaju priliku putovati, družiti se. Ove godine je Općina u tu svrhu iz budžeta izdvojila 70.000 KM.

– Bitno nam je da se penzioneri osjećaju prijatno, da znaju da Općina misli na njih – poručio je Tanović.

Direktor Federalnog zavoda za PIO/MIO Halil Subašić izrazio je zadovoljstvo što će penzioneri sa područja općine Novo Sarajevo dobiti pomoć.

Podsjetio je da osim Općine Novo Sarajevo, jednokratnu pomoć penzoionerima pruža desetak općina i gradova, kao što su Konjic, Jablanica, ali i Tuzlanski kanton.