Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Nacionalni spomenik: Potrebno 2,5 miliona KM za završetak zgrade Društva Crvenog križa BiH

Foto: Fena

Radi se o zgradi koja je, prije rata u BiH, predstavljala jedan od centara društvenog života u gradu, a nalazi se u ulici Kranjčevićeva broj 2 na području općine Centar u Sarajevu

Za završetak obnove zgrade Društva Crvenog krsta/križa BiH (DCK BiH), koja je 2009. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH, neophodno je oko dva i po miliona KM. Generalni sekretar Društva CK BiH Namik Hodžić kaže to za Fenu i dodaje da, stoga, očekuju razumijevanje i podršku svih, posebno vladinih struktura, raznih nivoa, poput sarajevske Općine Centar, Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo, Federacije BiH i države BiH.

Hodžić podsjeća da je obnova zgrade Društva Crvenog krsta/križa BiH započela donacijama Ambasade SAD-a. Nakon toga, najviše su pomogle partnerske organizacije iz Međunarodnog pokreta – italijanski Crveni križ, Međunarodni komitet Crvenog križa, Švicarski Crveni križ i Turski Crveni polumjesec.

Nacionalni spomenik od 2009.

-Značajnu pomoć izdvojilo je i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, a dio novca prikupljen je i u strukturi Crvenog krsta/križa Federacije BiH. U obnovu zgrade Društva Crvenog krsta/križa BiH u Sarajevu dosad je uloženo oko 880.000 KM – naglasio je Hodžić u razgovoru za Fenu.

Radi se o zgradi koja je, prije rata u BiH, predstavljala jedan od centara društvenog života u gradu, a nalazi se u ulici Kranjčevićeva broj 2 na području općine Centar u Sarajevu. Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, 2009. godine zgrada je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Pripada naslijeđu arhitektonskog stila moderne i djelo je arhitekte Helena Baldasara, koji je posao dobio konkursom 1928. godine. Ta historijska građevina podignuta je 1929. godine, u sklopu izgradnje objekata Društva Crvenog krsta/križa u Kraljevini Jugoslaviji, u periodu između dva svjetska rata.

Po Hodžićevim riječima, Društvo CK BiH najznačajniji dio aktivnosti realizira uz pomoć partnera i donatora iz Međunarodnog pokreta Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca, te UN i drugih agencija i organizacija. Iz budžeta institucija BiH ostvaruju, kako je kazao, minimalna sredstva.

-Imajući u vidu značajna javna ovlaštenja koja DCK BiH svakodnevno impelentira u korist građana i zajednice, posebno u vrijeme određenih prirodnih i drugih nepogoda i kriza (snježne padavine, poplave, pandemije, migracije i sl.), od struktura vlasti BiH očekujemo značajnija sredstva u narednom periodu – kazao je Hodžić.

Društvo CK BiH svaki dan ima neku od aktivnosti – od javno-zdravstvenih, socijalnih, edukativnih, promotivnih i drugih. Redovno realiziraju akcije darivanja krvi, educiraju mlade, radnike i kandidate za vozače iz prve pomoći. Distribuiraju tople obroke, humanitarnu pomoć raznih vrsta za ugrožene građane, ranjive zajednice i migrante. Tu su i građani, posebno samci i bolesni kojima pomažu kroz programe kućne njege i druge aktivnosti. Mlade, kroz sekcije u školama, posebno educiraju o humanosti i solidarnosti, međunarodnom humanitarnom pravu, ženevskim konvencijama i drugim ljudskim vrijednostima.

Aktivnosti u Bosni i Hercegovini primarno realiziraju zahvaljujući volonterima kojih ima oko 7.700 i nešto više od 330 profesionalaca te zahvaljujući velikom broju članova koji podržavaju njihove aktivnosti. Društvo CK BiH je član globalne mreže Međunarodnog pokreta Crveni križ i Crveni polumjesec, koja okuplja 191 nacionalno društvo sa oko 16 miliona volontera.