potvrđeno

Nacrt budžeta za 2022. upućen Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH

Sarajevo: Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH
03.02.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Zastupnickog doma Parlamenta BiH dala je izjavu za medije. Vjekoslav Bevanda Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda tvrdi da je to Ministarstvo u najbržem mogućem roku u datim okolnostima završilo rad na DOP-u i ovogodišnjem budžetu

Nacrt Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu upućen je danas iz Ministarstva finansija i trezora BiH Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH u proceduru usvajanja.

Nakon što je jučer Vijeće ministara BiH usvojilo Dokument okvirnog budžeta (DOP) za period 2022- -2024. godina stvoreni su uslovi za usvajanje Nacrta Zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu – saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda tvrdi da je to Ministarstvo u najbržem mogućem roku u datim okolnostima završilo rad na DOP-u i ovogodišnjem budžetu.

– Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH zaperiod 2022. -2024. godina usvojen je 30. 3. 2022. godine te je uslijedio rad na dva obimna dokumenta na kojima počiva finansiranje institucija BiH i povrat javnog duga. Dakle, Ministarstvo finansija i trezora BiH je u roku dva mjeseca završilo ovaj zahtjevan posao te očekujemo da se bez poteškoća nastavi dalja procedura usvajanja budžeta – tvrdi ministar Bevanda.

Na osnovu Ustava i zakona Ministarstvo finansija i trezora BiH je tehnički izvršitelj u procesu donošenja budžeta. Nakon što Vijeće ministara usvoji Nacrt Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2022. godinu on se upućuje ustavnom predlagaču – Predsjedništvu BiH, koje utvrđuje prijedlog Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, poslije čega ga upućuje na usvajanje Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH – pojašnjeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH zadao je okvire za budžet institucija BiH za 2022. godinu koji će iznositi 1.073.600.000 KM od čega su izdvajanje prihoda od indirektnih poreza za nivou BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi – navodi se u saopćenju.