Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nacrt zakona o računovodstvu i reviziji u FBiH upućen u raspravu od 90 dana

BiH

parlamentfbih

Nacrt zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji BiH upućen je u javnu raspravu od 90 dana radi podizanja nivoa kvalitete finansijskog izvještavanja i revizije u Federaciji BiH. To je omogućeno nakon što su tekst nacrta na današnjoj sjednici odobrili delegati Doma naroda, a ranije i poslanici Federalnog parlamenta.

Primjene odredbi nove direktive Evropske unije, prije svega uspostavljanjem efikasnog sistema kontrole kvalitete rada u reviziji, kao i sistema nadzora nad revizijom, trebaju doprinijeti poboljšanju kvalitete revizorskih izvještaja na trajnoj osnovi.

To će dovesti do poboljšanja kvalitete finansijskih izvještaja i pozitivno uticati na sve privredne subjekte, ali i na državne organe i institucije, kao i strane i domaće investitore. Odredbe ovog zakona primjenjuju se na sve profitne pravne osobe.

Pravne osobe Zakon razvrstava na mikro, male, srednje i velike, ovisno o visini poslovnog prihoda, prosječnoj vrijednosti poslovne imovine i prosječnom broju zaposlenih tokom poslovne godine, utvrđenih na dan sastavljanja finansijskih izvještaja u poslovnoj godini.

Ovo definiranje urađeno je jer se u zemljama EU velika pažnja posvećuje mikroentitetima. S tim u vezi, u zakonom su za njih u velikoj mjeri pojednostavljena pravila za vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izvještaja.

Zakon ukida obavezu sačinjavanja i prezentiranja periodičnih (polugodišnjih) finansijskih izvještaja radi smanjenja obaveza i troškova u vezi s njihovim predavanjima.

Novina je i uspostava registara pravnih osoba i poduzetnika za pružanje knjigovodstvenih i računovodstvenih usluga. Predloženim zakonom propisana je obaveza profesionalnog tijela da Vladi Federacije BiH podnosi izvještaje o radu i stanju u oblasti računovodstva i revizije.