Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Nacrt zakona o udžbenicima na sjednici Skupštine KS-a

31/01/2018

Nacrt zakona o udžbenicima Kantona Sarajevo, čiji je cilj korištenje jednog udžbenika za jedan nastavni predmet u jednoj generaciji, bit će razmatran na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je upravo počela.

Polazni dokument za izradu tog nacrta bio je “Smjernice za pripremanje i odobravanje udžbenika, radnih udžbenika i drugih nastavnih sredstava za osnovne i srednje škole Federacije BiH”, kojim se za određene nastavne predmete odobravaju četiri, pet ili šest udžbenika i čime se stvara velika zabuna na početku svake školske godine.

U Nacrtu zakona se ističe da je trenutna praksa u osnovnim i srednjim školama da predmetni nastavnici preporučuju učenicima koji će udžbenik nabaviti i koristiti u nastavnom procesu. Također je naglašeno da na početku svake školske godine novi spisak odobrenih udžbenika izaziva velike nedoumice i nejasnoće kod učenika i roditelja, prilikom njihove kupovine, jer roditelji često žele i prije početka školske godine da nabave udžbenike, ali su prisiljeni da odgađaju kupovinu do početka školske godine i dobijanja informacija koje su udžbenici preporučili predmetni nastavnici.

Sve pomenuti razlozi su bili ključnih da Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS u skladu sa zakonskim mogućnostima pokrene aktivnosti na donošenju zakona o udžbenicima u KS-u.

Zakon je podijeljen na 13 poglavlja u kojima su, između ostalih, definisane procedure odobravanja udžbenika i nadležnost Ministarstva u toj proceduri, ko može biti izdavač, prava i obaveze izdavača, ko ne može biti autor udžbenika, način štampanja i distribucije udžbenika te utvrđivanje najviše cijene udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava.

Nacrtom zakona je predviđeno da, između ostalih, resorno kantonalno ministarstvo može biti izdavač udžbenika, odnosno Prosvjetno-pedagoški zavod, kao njegov sastavi dio. U ovom smislu, Ministarstvo u narednom periodu planira izvršiti određene promjene i u organizacijskom smislu u pomenutom zavodu te formirati odjeljenje koje će se baviti izdavačkom djelatnošću i kompletnom udžbeničkom politikom.

Na dnevnom redu sjednice Skupštine KS-a je i Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za osnivanje Instituta za iranistiku u Sarajevu, koju je pokrenulo Udruženje za promociju perzijskog jezika i kulture “Damavand”.

U BiH otprije postoji nekoliko naučnoistraživačkih ustanova koje se bave istraživanjima u oblasti iranistike. Institut bi, kao naučnoistraživačka ustanova u kojoj bi bili izvođeni projekti iz svih oblasti iranistike, bio pošteđen ograničenja s kojima su suočene naučnoistraživačke ustanove koje već djeluju u BiH. Institut će, na osnovu Ugovora o pravu korištenja, prvobitno biti smješten u ranijoj rezidenciji ambasadora IR Iran u BiH, smještenoj u Ulici Safet-bega Bašagića, dok se u bližoj budućnosti planira zakup ili kupovina odgovarajućeg objekata za aktivnosti instituta.

Za jednogodišnje funkcioniranje Instituta, prema utvrđenim ciljevima i zadacima, potrebno je 164.000 KM.

Poslanici će također razmatrati i informacije preduzeća “Vodovod i kanalizacija” od 17. oktobra 2017. do 20. januara 2018. godine i “GRAS-a” od 20. decembra 2017. godine do 20. januara 2018. godine.

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o razrješenju Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara te Prijedlog odluke o imenovanju Nezavisnog odbora Skupštine Kantona Sarajevo.

Poslanici će također razmatrati Prijedlog odluke o utvrđivanju Nacrta strategije razvoja obrazovanja i nauke KS-a 2018-2022 te Prijedlog odluke o utvrđivanju Nacrta strategije prema mladima KS-a 2018-2022.

Kada je riječ o izvještajima o radu i finansijskom poslovanju za 2016. godinu, na dnevnom redu su Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, Televizija Kantona Sarajevo, Veterinarska stanica, Poljoprivredno dobro Butmir, Sarajevo – šume, Centar Skenderija i ZOI ‘84.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.