Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nada bez nade: Moja djeca žive u domu jer sam socijalni slučaj

BiH

Nada-simic

Nada Simić, čije šestero djece je zbog neimaštine smješteno u domu za nezbrinutu djecu moli sve sugrađane za pomoć. Ovoj 39-godišnjakinji potreban je krov nad glavom jer je nakon rastave od muža ostala na ulici.

Prema njezinim riječima, od supruga se rastavila jer ju je od samog početka braka godinama zlostavljao i tukao, piše Dnevni list.

“Više od 15 godina me je fizički maltretirao. Djecu nije nikada, ali su oni svu torturu preživljavali uz mene. Kad bih uhvatila priliku pobjegla bih s djecom u crkvu pored Mepasa. Svećenik iz te crkve mi je puno pomogao. Nakon što bih se vratila kući, suprug bi se prvo derao na mene, a potom bi me nastavio tući. U 2007. godini na carski rez sam rodila blizance. Još tada me je počeo tući šakama i nogama po stomaku. Trpila sam zbog djece koliko sam mogla. Kada sam se počela bojati za život pobjegla sam”, ističe očajna Nada.

Udaljenost od djece

Zbog teškog života sa suprugom odlučila se razvesti, ali uslijed nedostatka zaposlenja bila je primorana djecu smjestiti u dom u Međugorju. Od tada Nada pati od teške depresije i potištenosti nastale uslijed razdvojenosti od djece. U julu je provela nepuna tri sedmice na Klinici za psihijatriju SKB Mostar.

“Prije sam radila gdje god bi se našao neki posao. U posljednje vrijeme nisam u mogućnosti zbog svog zdravstvenog stanja. Život mi je bio težak. Rođena sam u Ključu u sasvim normalnoj obitelji, no moji roditelji su umrli kad mi je bilo šest godina. Tad sam smještena u dom za napuštenu djecu u Ljubuškom gdje sam boravila sve do rata. Od rata sam bila prepuštena ulici pri čemu sam se snalazila kako sam znala. Poslije sam se udala se za čovjeka koji me je zlostavljao. Malo je lijepog bilo u mome životu”, priča Nada.

Apel za pomoć

Ona tvrdi da je zlostavljanja prijavljivala i Policiji i Centru za socijalni rad. Unatoč svemu, ostala je na ulici i prepuštena sama sebi. Zbog svoga teškog mentalnog stanja u mogućnosti je aplicirati za dobivanje invalidske mirovine za koju je prethodno potrebno uplatiti 85 maraka koje ona nema.

Ovim putem Nada je apelirala na sve građane koji su u mogućnosti da joj pomognu kako bi mogla konkurirati za invalidninu i dobiti krov nad glavom.

“Moj bivši suprug ima stan na Rudniku, ali ja tu ne smijem prići. Jedna gospođa mi je omogućila da povremeno prespavam kod nje, ali ni to nije zauvijek. Teško mi je da živim kao beskućnik bez ikakvih primanja i naknada. Zbog toga molim dobre ljude da mi pomognu skupiti nešto novaca kako bih mogla ostvariti penziju . Tada bih imala novaca za unajmljenu sobicu i ne bih više morala moliti ljude za pomoć”, kazala je Simić.

Svi koji mogu pomoć Nadi Simić to mogu učiniti izravnim kontaktom na njen broj telefona 063/904-383 ili uplatom preko žiroračuna SBERBANK 1402015000108841.