Ensar Mešanović

“Nadamo se da će pijaca Arizona uskoro biti vraćena u prvobitno stanje” (VIDEO)

pijaca

Tridesetak trgovaca kojima je roba izgorjela u požaru okupilo se danas ispred kapije pijace gdje su izrazili zabrinutost za egzistenciju

Oko 500 štandova izgorjelo je u jučerašnjem požaru na Novoj pijaci kod Gradačca, poznatijoj Arizoni, a šteta je već sada procijenjena na više miliona KM, ali iz preduzeća Nova pijaca najavljuju da će ova pijaca ponovo početi raditi.

Predstavnik preduzeća “Nove pijace” Gradačac Ensar Mešanović podsjeća da je nakon prvog požara prije tri godine problem riješen zajednički s trgovcima te je najavio da će i ovaj put biti tako.

Zatražili su pomoć, kaže, od predstavnika nadležnih organa prvenstveno od Općine Gradačac te Mešanović izražava nadu da će uskoro pijaca biti vraćena u prvobitno stanje.

U općini Gradačac danas je održan tematski kolegij kod načelnika općine, ali istaknuto je da nema još jasnih zakključaka, jer je o tome još rano govoriti.

Šef Službe civilne zaštite općine Gradačac Isam Sendić potvrdio je da je neophodno da menadžment preduzeća Nova pijaca i općinski načelnik razgovaraju o ovoj temi nakon čega bi trebalo biti više zaključaka.

Iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona danas nije bilo moguće dobiti više detalja vezanih za požar, jer je iz sigurnosnih razloga uviđaj nastavljen tek jutros.

Portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović pojasnio je da su istražitelji na terenu, a uviđaj se radi pod nadzorom dežurnog tužioca uz istražitelje Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, na terenu su i vještak protivpožarne i elektro struke.

– Prikupljaju se svi materijalni dokazi koji će biti naknadno vještačeni, a u toku je i uzimanje izjava svjedoka i očevidaca događaja kao i druge istražne radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti koje su dovele do požara, odnosno utvrđuju se uzroci požara – naglasio je Arnautović.

Tridesetak trgovaca kojima je roba izgorjela u požaru okupilo se danas ispred kapije pijace gdje su izrazili zabrinutost za egzistenciju.

Napominju da su posljedice mnogo veće nego prije tri godine kada je ova pijaca gorila, budući da su se mnogi od njih morali kreditno zadužiti nakon tog požara kako bi izgradili nove objekte.

Dvadesetak trgovaca dolazi iz općine Gradačac, a ostali dolaze na ovu lokaciju s prostora gotovo svih općina Tuzlanskog kantona.