Tajnik za odnose s državama

Nadbiskup Gallagher posjetio migrantski Prihvatni centar “Ušivak” u Hadžićima

Paul Richard Gallagher – usivak (1)

U pratnji nadbiskupa Gallagherra bili su djelatnik u Državnom tajništvu mons. Janusz Stanisław Błachowiak i otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco, javlja KTA

Tajnik za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskup Paul Richard Gallagher u subotu je posjetio migrantski Prihvatni centar “Ušivak” u Hadžićima pokraj Sarajeva.

U pratnji nadbiskupa Gallagherra bili su djelatnik u Državnom tajništvu mons. Janusz Stanisław Błachowiak i otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco, javlja KTA.

Riječi dobrodošlice i pozdrav tajniku za odnose s državama poželjeli su – šefica misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Laura Lungaroti, upraviteljica Centra Azra Ibrahimović, zamjenik direktora službe za poslove za strance Mirsad Buzar i voditeljica programa za pomoć migrantima u BiH Dijana Muzička iz Caritasa Bosne i Hercegovine.

Domaćini su upoznali predstavnika Svete Stolice kako je kroz ovaj kamp, koji je otvoren u listopadu 2018. godine, do sada prošlo oko 22.000 osoba te da u njemu trenutno boravi 167 osoba, obitelji i maloljetnika bez pratnje.

Nadbiskup Gallagher je najprije podsjetio „Društveni kutak“ („Social Corner“) u ovom kampu za koji je i papa Franjo dodijelio donaciju, a otvoren je, 5. listopada 2020. kao zajednički je projekt Caritasa Bosne i Hercegovine i partnera: Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II., Muzeja ratnog djetinjstva i talijanske organizacije IPSIA.

Delegacija je mogla vidjeti jednu od radionica u kutku koju vode Muzičari bez granice, a izgrađen je i uz pomoć sredstava koje je darovao Sveti Otac. Animatori su s djecom migranata otpjevali nekoliko pjesama i izveli pojedine plesne točke. Svakodnevno kutak pruža socijalne aktivnosti kroz igru, učenje i poticanje korisnika djece i odraslih da iskoriste svoje vrijeme za dobre stvari.

Predstavnik Svete Stolice je posjetio i Modni kutak u privremenom prihvatnom centru u kojem mladići, djevojke i žene kreiraju i izrađuju odjevne predmete i modne dodatke, stvarajući tako novi modni brend pod vodstvom modne dizajnerice Aleksandre Lovrić.

Nadbiskupa Gallaghera su pozdravi i djelatnici Caritasa napominjući da dijecezanski Caritasi i Caritas BiH provodi niz aktivnosti u nastojanju da pomognu migrantima. Tako Caritas BiH trenutno radi na izgradnji zajedničke kuhinje za korisnike. Iako IOM svakodnevno osigurava 3 obroka za sve, ova kuhinja će pomoći korisnica kampa samostalno praviti dodatne obroke.

Nadbiskup Gallagher je imao prigodu porazgovarati s većim brojem migranata ponajviše iz raznih azijskih i afričkih zemalja. Pohvalio je sve koji pomažu migrantima ističući zauzetost Svetoga Oca za ove ljude.