Evropska unija

BiH mora podržati uspostavljanje funkcionalne zajedničke kontakt tačke za Europol

36610454_303

Bosna i Hercegovina je obavezana Operativnim sporazumom s Europolom, koji je ratificirani međunarodni sporazum i mora biti proveden. Odugovlačenje ovog procesa već ima ozbiljne posljedice za sigurnost Bosne i Hercegovine i njenih građana

Evropska unija je pozdravila nedavne važne iskorake na inicijativu Ministarstva sigurnosti BiH u pravcu pune primjene Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji s Europolom, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Uspostavljanje funkcionalne zajedničke kontakt tačke ključno je za efikasnu razmjenu operativnih podataka sa svim policijskim agencijama, te je od suštinskog značaja za borbu protiv organizovanog kriminala, uključujući pranje novca i terorizam. Potreban je i posljedični dalji napredak da bi se osigurala zaštita stanovništva od teških oblika kriminala”, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Naveli su da je Bosna i Hercegovina obavezana Operativnim sporazumom s Europolom, koji je ratificirani međunarodni sporazum i mora biti proveden. Odugovlačenje ovog procesa već ima ozbiljne posljedice za sigurnost Bosne i Hercegovine i njenih građana.

“Ovo ozbiljno utiče i na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, što je jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije”, saopćeno je.

Ured Evropske unije poziva sve nadležne organe i agencije da podrže uspostavljanje potpuno funkcionalne zajedničke kontakt tačke, prvenstveno u dijelu imenovanja službenikā za kontakt te stoji na raspolaganju za podršku. Zajednički cilj nam je postići sigurnije okruženje za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine i EU.