Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nadležnim organima Srbije proslijeđena dokumentacija u “slučaju Novak Đukić”

sud i tuzilastvo bih

Viši sud u Beogradu bi na ročištu, zakazanom za srijedu, 28. septembra, trebao razmatrati priznavanje presude protiv Novaka Đukića, bivšeg zapovjednika Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske (VRS), osuđenog u BiH na 20-godišnju kaznu za ratni zločin na tuzlanskoj Kapiji, masakr u kojem je ubijena 71 osoba.

Budući da izručenje Đukića, koji je u međuvremenu prebjegao u Srbiju nije moguće tražiti, jer ima srbijansko državljanstvo, očekuje se da Sud u Beogradu prizna presudu i izrekne vlastitu u skladu sa legislativom te zemlje.

U vezi s tim, dosada je osporavano “to što BiH, odnosno Sud BiH nije dostavio nadležnima organima u Beogradu ništa osim optužnice i vještačenja Berke Zečevića”.

Naime, traženo je više od 100 dokumenata u tom postupku.

Kako je Feni kazala glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić, u vezi sa ovim zahtjevom, Ministarstvo pravde BiH je od Suda BiH zaprimilo određenu dokumentaciju, kao odgovor na zahtjev Višeg suda u Beogradu, koja je putem ovoga ministarstva proslijeđena Ministarstvu pravde Republike Srbije 26. augusta, kao vrlo hitna pošta.

Bakić podsjeća da je postupajući po zahtjevu Suda BiH od 19.10.2015. godine Ministarstvo pravde BiH, aktom od 21.10.2015. godine, proslijedilo Ministarstvu pravde Republike Srbije zamolnicu Suda BiH za preuzimanje izvršenja kazne zatvora nad osuđenim Novakom Đukićem, a u svrhu izvršenja kazne zatvora u trajanju od 20 godina, izrečene pravosnažnom presudom Suda BiH, zbog krivičnog djela – ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

– Ministarstvo pravde BiH je do sada više puta urgiralo kod nadležnih organa Republike Srbije za dostavu odgovora na zamolnicu. U vezi s tom zamolnicom Ministarstvo pravde Republike Srbije dostavilo je Ministarstvu pravde BiH zahtjev Višeg suda u Beogradu od 13.07.2016. godine za dostavu dijela spisa predmeta Suda BiH, koji je, aktom ovog ministarstva od 19.07.2016. godine, proslijeđen Sudu BiH, na nadležno postupanje – pojašnjava Bakić, refereirajući se na dosadašnju hronologiju i korespondenciju nadležnih organa dviju zemalja.

Novaka Đukića je Sud BiH proglasio krivim da je kao komandant Taktičke grupe “Ozren” VRS-a 25. maja 1995. naredio granatiranje Tuzle. Granatom koja je ispaljena na tuzlansku Kapiju ubijena je 71 osoba.

Đukić je pušten iz zatvora u februaru 2014. nakon što je Ustavni sud BiH – zbog pogrešne primjene zakona – ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina. Sud BiH je potom smanjio kaznu Đukiću na 20 godina zatvora u junu 2014, a njegov branitelj je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud da se osuđeni na liječenju u Srbiji.

U oktobru 2014. godine za njim je raspisana potjernica, jer se nije odazvao na izvršenje kazne.