Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zabrinjavajući podaci

Nagli skok novozaraženih u Kantonu Sarajevo, za 24 sata umrlo deset osoba

Sunčan dan popunio terase kafića u središtu Sarajeva
03.02.2021.,Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Dok su u Zagrebu kafici zatvoreni, u Sarajevu gradjani uzivaju u bastama, druzenju i suncu. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 409 osoba, a sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 681 osoba

U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata evidentirano je 550 novooboljelih osoba od novog koronavirusa, dok je 366 osoba oporavljeno od infekcije u istom periodu.

Od ovog broja novozaraženih, njih 372 pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Preminulo je deset pacijenata koji su bili zaraženi koronavirusom.

Proteklog dana na koronavirus testirano je 1.549 osoba, a prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 409 osoba, a sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 681 osoba.

Trenutno je u KS hospitalizirano 346 osoba i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo smješteno je 240 pacijenta, a na Covid odjelu Opće bolnice “Prim. dr Abdulah Nakaš“ liječi se 106 osoba.

Devet pacijenata koristi pomoć respiratora.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo 2.830 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije.

S obzirom na kontinuirani rast broja novozaraženih, iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo pozivaju na maksimalno poštivanje epidemioloških mjera.