Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nagrada “Muradif Ćato“ uručena Sidranu i Udruženju “Žene u crnom“

nagrada muradif cato2

Nagrada “Muradif Ćato“ za 2016. godinu dodijeljena je bh. pjesniku, piscu i scenaristi Abdulahu Sidranu i Udruženju “Žene u crnom“ iz Beograda. U organizaciji Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet svečana ceremonija dodjele priznanja upriličena je danas u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Jedna je stvar važna. Ako imam pedesetak, možda i više, domaćih i internacionalnih priznanja, koja se odnose na moj književni rad, ova nagrada se odnosi na nešto što je šire od toga. Podrazumijeva cjelokupni ljudski život i svakodnevni ljudski rad u svim oblastima življenja. Dakle, biti prepoznat od strane Merhameta, koji brine o siromašnom čovjeku, koji brine o gladnima, kao čovjek koji se drži osnovnih ljudskih vrlina, mnogo je važnije od toga da budeš dobar ili odličan ili veliki pjesnik. Biti prepoznat kao običan čovjek, koji se ponaša na način kako to treba da bude sa božijim stvorom na zemlji, to je velika stvar“, kazao je Sidran za AA.

Za dobijanje nagrade Udruženje “Žene u crnom“ iz Beograda, Merhametu su predložile “Majke Srebrenice“, što je Upravni odbor prilikom donošenja odluke o laureatima za prošlu godinu, očigledno, uzeo u obzir.

“Nama je izuzetna čast i privilegija što je Merhamet prepoznao naš rad, naše zalaganje još od devedestih godina, kada smo stale i pobunile se protiv svega onoga što je pokrenula i po našem mišljenju vodila Srbija. Nastavićemo da radimo i dalje na suočavanju sa prošlošću, na ukazivanju na odgovornost Srbije za sve što je učinjeno. Dok god Srbija ne prizna genocid u Srebrenici i sve što je počinjeno u naše ime, naš rad će imati smisla“, kazala je Violeta Đikanović, aktivistica “Žena u crnom“, i dodala:

“Jako nam znači što su nas ‘Majke Srebrenice’ predložile za nagradu. Prvi put smo se srele sa ‘Majkama Srebrenice’ oktobra 1995. godine u Tuzli, još uvek nije bio potpisan Daytonski sporazum. Od tada počinje naša saradnja i dan-danas traje.“

Timur Numić, predsjednik Organizacionog odbora Nagrade “Muradif Ćato“, istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što su među predlagačima laureata bile “Majke Srebrenice“.

“Ćato treba da služi kao primjer svim generacijama. Laureati Sidran i ‘Žene u crnom’ su jednoglasno izabrani bez ijednog suzdržanog glasa. Drago mi je, jer to doživljavam kao simbiozu, imamo viđenje umjetnika i njegovo pojmanje slobode i ljubavi i na drugoj strani hrabre žene koje sa toliko senzibilnosti brane demokratiju, građansku slobodu i služe kao primjer svima“, rekao je Numić.

Vakif i dobrotvor Ćato se također obratio tokom svečanosti na kojoj su dodijeljena priznanja dobitnicima nagrade, a istakao je da mu je posebno drago što su tu predstavnice udruženja iz Beograda.

“Rođen sam u Livnu, nakon 15 godina otišao sam u Sloveniju i Hrvatsku, gdje sam živio po tri godine, a zatim sam 12 godina živio u Srbiji u Paraćinu, nakon čega sam odselio u Njemačku. Drago mi je što su ovdje majke, vi niste ‘Žene u crnom’, vi ste ‘Majke u crnom’, jer ono što vi radite mogu samo majke raditi, a ne žene. Čestitam vam i drago mi je što vas ovdje vidim“, poručio je Ćato.

Sidranu je nagradu dodijelio Hajrudin Šahić, predsjednik Merhameta, a “Ženama u crnom“ Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke Srebernice“.

Dobrotvor i vakif Muradif Ćato više od četiri decenije živi u Njemačkoj, ali na različite načine pomaže i do sada je u dobrotvorne svrhe u Bosni i Hercegovini poklonio oko 1,5 milion eura. Nagrada “Muradif Ćato“ u organizaciji Merhameta dodijeljena je 13. godinu zaredom. Do sada nagradu je dobilo 28 zaslužnih pojedinaca i institucija.