Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

Najavljen je jači mraz, temperature padaju do minus 14. U četvrtak temperaturni šok

snijeg ledeni talas
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Sutra postepeno naoblačenje sa jugozapada. U poslijepodnevnim i večernjim satima padavine se prvo očekuju na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne

U većem dijelu zemlje danas preovladava pretežno oblačno vrijeme. Najviše sunčanog vremena je bio u Hercegovini i Krajini. Po Bosni je padao i slab snijeg.

Sutra postepeno naoblačenje sa jugozapada. U poslijepodnevnim i večernjim satima padavine se prvo očekuju na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne. U nizinama kiša, a u višim područjima snijeg. U utorak prijepodne padavine će se proširiti na cijelu zemlju.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -8 i -2, na jugu do 2 stepena. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 9 stepeni.

U Sarajevu više sunčanog vremena bit će prijepodne. Naoblačenje u drugoj polovini dana. Najniža jutarnja temperatura zraka oko -6, a najviša dnevna oko 4 stepena, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Jači mraz

Kako javlja BHmeteo, večeras jači mraz posvuda, a od ponedjeljka navečer i glavninom u utorak nove padavine kojih će biti širom zemlje. Lokalno obilnije.

Noć na ponedjeljak – Razvedravanje posvuda će usloviti jači mraz širom zemlje. Očekivane temperature u ponedjeljak ujutro između -8 i 0°C, na planinama između -14 i -8°C. Lokalno po kotlinama i uz riječne tokove moguća magla ili niska oblačnost.

Ponedjeljak – Nakon pretežno sunčanog jutra, u nastavku dana postepen porast oblačnosti sa zapada. Prema kraju dana i navečer uz posvuda oblačno vrijeme javljat će se lokalno padavine. Padavine se u večernjim satima očekuju uglavnom u Hercegovini i na zapadu Bosne, kiša u nizinama dok će u višim krajevima iznad 600 m/v biti susnježice i snijega. Postoji mogućnost i da u nižim krajevima na sjeveru Hercegovine zbog „džepova hladnoće“ bude u početku padavina susnježice i snijega.

U ostatku zemlje u ponedjeljak navečer većinom suho, rijetko uz malo kiše ili snijega na planinama.

U ponedjeljak tokom dana i u noći na utorak većinom povremeno umjeren do lokalno na udare jak jugo, na planinama uz jake do olujne udare. Dnevna temperatura u ponedjeljak između 6 i 12, lokalno do 14°C. Usljed pojačanog juga noć na utorak toplija za razliku od noći na ponedjeljak.

Utorak – U jutarnjim i prijepodnevnim satima padavine će se postepeno proširiti i na ostatak zemlje. Kiša posvuda, pa i na većini planina prolazno usljed porasta temperature po visini. Poslijepodne novi prodor hladnijeg zraka sa sjevera pa će kiša na nadmorskim visinama iznad 600 m prelaziti u susnježicu i snijeg, ali padavine će tad biti već na izmaku.

U Hercegovini i na zapadu Bosne izraženije padavine uz moguće lokalno grmljavinu.

Noćas jači mraz posvuda, a od ponedjeljka navečer i glavninom u utorak nove padavine kojih će biti širom zemlje. Lokalno…

Posted by BHMETEO.ba on Sunday, November 26, 2023

Pojačan jugo iz prvog dijela utorka će u poslijepodnevnim i večernjim satima postepeno zamjeniti prolazno umjeren sjeverac. Dnevna temperatura u utorak između 4 i 8, na zapadu Hercegovine do 13°C.
U večernjim satima utorka padavine u postepenom slabljenju i prestanku u većini mjesta. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne će dolaziti do djelimičnog smanjena oblačnosti, dok u ostalim krajevima tokom noći na srijedu može biti još prolazno i lokalno malo susnježice i snijega. Kiša u nizinama, a na nadmorskim visinama iznad 400 m susnježica i snijeg.

Očekivana količina padavina od ponedjeljka navečer do srijede ujutro iznosi za veći dio zemlje između 10 i 30 l/m2, najviše padavina u Hercegovini i na zapadu Bosne gdje se očekuje između 25 i 60 l/m2.

Srijeda – Nakon većinom pretežno oblačnog jutra, tokom dana postepeno smanjenje oblačnosti sa zapada posvuda. U jutarnjim satima lokalno u centralnim i istočnim dijelovima Bosne može biti malo susnježice i snijega.

Od četvrtka južina u postepenom jačanju, glavninom u petak kada će biti pojačanog juga i osjetno toplije posvuda. Biće i padavina, i to uglavnom u Hercegovini i na zapadu Bosne. Za vikend moguće novo zahlađenje uz padavine.