Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najavljen štrajk upozorenja u sarajevskim vrtićima

Vrtici Sarajevo(3)

Na sastanku radnika vrtića, koji je organizovao Sindikat Javne ustanove “Djeca Sarajeva”, odlučeno je da se u svim vrtićima održi polusatni štrajk upozorenja jer, kako je istaknuto, 136 od 355 zaposlenih radi na određeno vrijeme, pri čemu više od polovine duže od tri godine, a 50 duže od pet godina.

Sastanak je održan sinoć, a u okviru priprema za prvi štrajk 31 vrtića biće održane konsultacije sa upravom vrtića kako bi se definisao minimum poslova, te s roditeljima.

Radnici će podršku tražiti i od Savjeta roditelja, a planiran je i sastanak sa kantonalnim ministrom za obrazovanje, nauku i mlade Elvirom Kazazovićem i premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem.

Iz sindikata ističu da je glavni razlog za štrajk dugogodišnje ignorisanje problema rada na određeno vrijeme i prekidanja ugovora radnika po 60 dana.

Ukoliko Vlada Kantona Sarajevo ne da saglasnost za minimalno 70 radnih mjesta na neodređeno vrijeme, radnici prijete dužim štrajkovima, pa čak i protestima ispred Vlade Kantona, na koje će pozvati roditelje s djecom iz vrtića.