BiH

Inspektorat RS

Najavljene pojačane kontrole poštivanja mjera zaštite

03/07/2020

Raspored sjedećih mjesta treba biti takav da je omogućena fizička udaljenost između osoba koje sjede za različitim stolovima, čišćenje i dezinfekciju u radnom prostoru potrebno je vršiti češće

Republička uprava za inspekcijske poslove će u saradnji sa inspektorima jedinica lokalne samouprave u dane predstojećeg vikenda vršiti pojačane kontrole poštivanja mjera zaštite od epidemije u zajednici i radnim sredinama, javlja Anadolu Agency (AA).

“Posebna pažnja u kontrolama biće usmjerena na ugostiteljske objekte, naročito objekte u kojima se u pravilu okuplja veći broj lica, kao što su svadbeni saloni, restorani, hoteli i slično, te prevoz putnika u javnom saobraćaju. S obzirom na frekvenciju građana koji koriste ove vrste usluga, te da zbog toga u ovim oblastima postoji povećan rizik od širenja virusa korona, korišćenje zaštitne opreme, pridržavanje fizičke distance i redovno provođenje mjera dezinfekcije ključni su faktori za suzbijanje rizika”, navodi se u saopštenju iz Inspektorata Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini.

Ugostiteljski objekti obavezni su organizovati rad u skladu sa Uputstvom Instituta za javno zdravstvo RS u smislu reorganizacije prostora.

“Raspored sjedećih mjesta treba biti takav da je omogućena fizička udaljenost između osoba koje sjede za različitim stolovima, čišćenje i dezinfekciju u radnom prostoru potrebno je vršiti češće, a čišćenje stolova nakon svakog korisnika, konobari moraju nositi maske i drugo”, navodi se u saopštenju.

U skladu sa Uputstvom Instituta za javno zdravstvo RS za javni i međugradski prevoz, obavezna dezinfekcija vozila u skladu sa definisanim preporukama, korišćenje maske za vozača, kao i da su putnici obavezni da nose maske.

“S obzirom da su inspekcijski organi u prethodnom periodu prevashodno djelovali preventivno i da je bilo dovoljno vremena da se poslovni subjekti prilagode i upoznaju sa svojim obavezama po donesenim vanrednim mjerama, inspektori će za svako kršenje preventivnih mjera preduzimate i zakonom predviđene represivne mjere u vidu prekršajnih naloga”, saopšteno je iz Inspektorata RS.

Oni pozivaju sve privredne subjekte da se dosljedno pridržavaju svih propisanih mjera, te da i same korisnike usluga na adekvatan način upozore da su obavezni da poštuju mjera zaštite od epidemije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.