Inspektorat RS

Najavljene pojačane kontrole poštivanja mjera zaštite

banja luka ukinute mjere3

Raspored sjedećih mjesta treba biti takav da je omogućena fizička udaljenost između osoba koje sjede za različitim stolovima, čišćenje i dezinfekciju u radnom prostoru potrebno je vršiti češće

Republička uprava za inspekcijske poslove će u saradnji sa inspektorima jedinica lokalne samouprave u dane predstojećeg vikenda vršiti pojačane kontrole poštivanja mjera zaštite od epidemije u zajednici i radnim sredinama, javlja Anadolu Agency (AA).

“Posebna pažnja u kontrolama biće usmjerena na ugostiteljske objekte, naročito objekte u kojima se u pravilu okuplja veći broj lica, kao što su svadbeni saloni, restorani, hoteli i slično, te prevoz putnika u javnom saobraćaju. S obzirom na frekvenciju građana koji koriste ove vrste usluga, te da zbog toga u ovim oblastima postoji povećan rizik od širenja virusa korona, korišćenje zaštitne opreme, pridržavanje fizičke distance i redovno provođenje mjera dezinfekcije ključni su faktori za suzbijanje rizika”, navodi se u saopštenju iz Inspektorata Republike Srpske, entiteta u Bosni i Hercegovini.

Ugostiteljski objekti obavezni su organizovati rad u skladu sa Uputstvom Instituta za javno zdravstvo RS u smislu reorganizacije prostora.

“Raspored sjedećih mjesta treba biti takav da je omogućena fizička udaljenost između osoba koje sjede za različitim stolovima, čišćenje i dezinfekciju u radnom prostoru potrebno je vršiti češće, a čišćenje stolova nakon svakog korisnika, konobari moraju nositi maske i drugo”, navodi se u saopštenju.

U skladu sa Uputstvom Instituta za javno zdravstvo RS za javni i međugradski prevoz, obavezna dezinfekcija vozila u skladu sa definisanim preporukama, korišćenje maske za vozača, kao i da su putnici obavezni da nose maske.

“S obzirom da su inspekcijski organi u prethodnom periodu prevashodno djelovali preventivno i da je bilo dovoljno vremena da se poslovni subjekti prilagode i upoznaju sa svojim obavezama po donesenim vanrednim mjerama, inspektori će za svako kršenje preventivnih mjera preduzimate i zakonom predviđene represivne mjere u vidu prekršajnih naloga”, saopšteno je iz Inspektorata RS.

Oni pozivaju sve privredne subjekte da se dosljedno pridržavaju svih propisanih mjera, te da i same korisnike usluga na adekvatan način upozore da su obavezni da poštuju mjera zaštite od epidemije.