Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najavljeni bolji odnosi Trebinja i Dubrovnika

moore – petrovic

Sigurno je da se ta neka tačka otopljavanja odnosa između Trebinja i Dubrovnika mora se popraviti rekao je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović tokom današnje posjete ambasadora Jonathana Moorea, šefa misije OSCE-a u BiH Gradu Trebinju, javlja Anadolu Agency (AA).

“Vrijeme je pred nama. Timovi se formiraju za razne probleme i naravno da svi problemi koji nisu riješeni čekaju nas, a mi smo spremni da se uksrtimo sa svakim problemom. Vidljivo je narod cirkuliše, i jedan i drugi, mi u Dubrovnik, oni u Trebinje, tako da ja mislim da tu neće biti problema i da će se odnosi sigurno popravljati”, rekao je Petrović.

On je naveo kako se već radi na prekograničnoj saradnji te da se već dvije godine realiziraju ti projekti.

“Oni su uspješno realizovani. I sada je u toku jedan s Dubrovačkom razvojnom agencijom i s Agencijom iz Herceg Novog, gdje Trebinje ima tripartitini ugovor. Mislim da ta komunikacija teče i bolje bez nas političara. Vidjet ćemo kako će to u narednom periodu ići”, poručio je Petrović.

Ambasador Jonathan Moore, šef misije OSCE-a u BiH, rekao je da su govorili o veoma širim pitanjima zbog toga što je ovo prvi sastanak njega kao šefa misije OSCE-a u BiH i gradonačelnika Trebinja.

“Mi smo govorili o nekim konkretnim i starim poznatim pitanjima, kao i o odnosima Trebinja i Dubrovnika. Ja sam bio uključen u tu priču i s gradonačelnikom Dobroslavom Ćukom i Slavkom Vučurevićem. Ako i mi možemo igrati pozitivnu ulogu u tome pomoći ćemo. Ipak, ja vidim i više Dubrovčana u Trebinju, više Trebinjaca u Dubrovniku, ali mislim možda je to jedan od prioriteta naravno za gradonačelnika, za Gradsku upravu koja ima i puno izazova. Uskoro će odlučiti o budžetu, ali nisam ja došao i nije to moja namjera niti moj motiv doći sa spiskom zahtjeva šta moraju uraditi ili nešto tako. Nego, otvoreni neki razgovor na početku mandata gradonačelnika Luke Petrovića i zamjenika gradonačelnika Mirka Ćurića”, rekao je Moore.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović rekao je kako je zadovoljan što je danas u posjeti Gradskoj upravi Grada Trebinja bio ambasador Jonathan Moore, šef misije OSCE-a u BiH.

“Mi smo imali vrlo otvoren razgovor o problematici rada Gradske uprave, o mogućnostima i željama za budućim radom, i načinom rada u Gradskoj upravi o čemu smo ga podrobno izvijestili i rekli koje poteze smo povukli i koje poteze povlačim. Ambasador Moore je s uvažavanjem ispratio sve naše riječi i stavove i pružio punu podršku na svaki način u onim oblastima u kojim mi poželimo da im se obratimo imat ćemo punu podršku. Ta komunikacija nam je veoma važna”, rekao je Petrović.

Naveo je da mogu reći da je “Trebinje najotvoreniji grad, najgostoljubiviji grad, da je grad kulture i prijestonica RS-a u tom smislu i da će na taj nači i na tom putu istrajavati i sigurno uz pomoć misije OSCE-a koja im je veoma važna”.

“Žalimo što je prije dvije godine ova kancelarija u Trebinju OSCE-a ugašena i što je moglo sigurno značajnije da bude prisustvo, ali taj nedostatak ćemo, siguran sam, današnjom komunikacijom popraviti u smislu da će ona biti mnogo jača, snažnija, a sve u cilju napretka Trebinja”, poručio je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

Ambasador Moore je rekao kako mu je velika čast vratiti se u Trebinje.

“Ja sam bio desetak puta u raznim mandatima. Nedavno sam ovdje bio 19. augusta za Preobraženje zajedno s vladikom Grigorijem, episkopom zahumsko-hercegovačkim. Ja koristim i ovu priliku posjetiti i novog gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika da znaju da smo veoma aktivni u Trebinju. Jeste tako da smo, nažalost, morali zatvoriti kancelariju u Trebinju prije dvije godine, ali, zahvaljujući divnim kolegama i kolegicama, naše misije, uključujući i nekoliko Trebinjaca, mi smo još uvijek tu u Trebinju i veoma aktivno u gradu u svim sferama naših aktivnosti odnosno aktivnosti naše misije. Ima puno i otvorenih pitanja, ali uvijek smo uvjereni da će i gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika raditi u ime svih svojih sugrađana i Srba i Bošnjaka i ostalih. Meni je posebno drago ranije posjetiti imama u Trebinju Sadmira Mustafića, posjetiti i džamiju u Bileći, a večeras imamo i kulturne manifestacije”, rekao je Moore.

Šef misije OSCE-a u BIH rekao je kako im je posebno drago da imaju dobru saradnju s Trebinjem kao i sa svim gradovima i opštinama BiH.

“Ja sam na kraju veoma zahvalan na gostoprimstvu kao i svaki put uživamo u Trebinju”, istakao je Moore.