Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

promjena vremena

Najavljeno zahlađenje: Temperature rastu do 20 stepeni, a potom stiže “prava zima”

Zima u Sarajevu
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Do kraja decembra proljeće uz nastavak neobične topline

U Bosni i Hercegovini danas će biti promjenljivo oblačno uz duže sunčane periode.

Ujutru će oko rijeka i po kotlinama biti magle koja se ponegdje može zadržati i duže, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnja temperatura vazduha biće od dva do osam, u višim predjelima od minus jedan, a najviša dnevna od 10 do 16, u višim predjelima od pet stepeni.

Vjetar će biti slab do umjeren, jugozapadni, na planinama ponegdje i jak.

Proljeće do kraja decembra

Do kraja decembra proljeće uz nastavak neobične topline. Početkom januara promjena vremena i ulazak u nestabilniji režim vremena uz povremeno padavine i lagani pad temperatura, javlja BHmeteo.

Kako januar bude odmicao rastu šanse za dolazak konkretne zime u dijelove Evrope.

Nedjelja – Stabilno i pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima prohladno, po kotlinama i duž riječnih tokova lokalno magla koja se rjeđe može zadržati veći dio dana. Tokom dana ugodno toplo uz dnevne temperature 11 do 19°C.

Ponedjeljak (Božić) – Božić topao uz proljetni ugođaj vremena. U jutarnjim satima prohladno uz lokalno maglu a tokom dana većinom sunčano uz temperature 12 do 20°C. Nesto hladnije u područjima uz dugotrajno zadržavanje magle. Više oblaka u Hercegovini i jugozapadu Bosne, sunčanije u ostatku zemlje.

Do kraja decembra proljeće uz nastavak neobične topline. Početkom januara promjena vremena i ulazak u nestabilniji režim…

Posted by BHMETEO.ba on Saturday, December 23, 2023

Utorak – U većem dijelu Hercegovine, jugozapadne i dijelom zapadne Bosne oblacno, lokalno uz koju kap kiše. U ostatku zemlje sunčano. Po kotlinama lokalno duže zadržavanje magle a gdje ona izostane proljetni ugođaj i toplo uz temperature bez veće promjene u odnosu na protekle dane.

Slično vrijeme do kraja godine. Oko Nove godine i na samom početku januara vrijeme se polako mijenja uz ulazak u nestabilniji režim. Povremeno padavine i lagani pad temperatura.

Od Nove godine “prava zima”

Početak januara donosi naglo zagrijavanje stratosfere iznad polarnog kruga. To će posljedično oslabiti polarnu ciklonu u nastavku januara što povećava mogućnost prodora veoma hladnih vazdušnih masa u toku januara na tlo Evrope, SAD i Azije.

Kako će se navedeni proces odraziti na naše krajeve trenutno nije poznato, javljaju BHmeteo.

Stratosferno zagrijavanje ne znači nužno dolazak prave zime u naše krajeve ali se šanse povećavaju u odnosu na “normalne” okolnosti.