BiH

Najbolji izvođači ilahija nastupili pred 4.000 Zeničana

14/06/2015

Centralna predramazanska manifestacija “U susret ramazanu” održana je sinoć u Zenici, u organizaciji Medžlisa islamske zajednice u Zenici, a pod pokroviteljstvom Muftijstva zeničkog.

Na koncertu je nastupilo osam izvođača, a neka od poznatijih imena su hafiz Aziz Alili, Burhan Šaban, Armin Muzaferija, kao i izvođač ilahija na bosanskom i turskom jeziku iz Turske, Orhan Cakmak.

Na koncertu je učestvovalo i pet horova iz Bosne i Hercegovine, kao i hor Diyaneta iz Turske.

ilahije-zenica1

Osim izvođenja najljepših ilahija i sevdalinki, na koncertu “U susret ramazanu” proučen je i odlomak iz Kur’ana, a proučio ga je hafiz Ahmet Yuksel, također iz Turske koji je svojim učenjem Kur’ana oduševio Zeničane.

Pred sami kraj koncerta, zamjenik reisu-l-uleme IZ BiH, Husein ef. Smajić prenio je ramazansku poruku reisu-l-uleme IZ u BiH, Huseina ef. Kavazovića.

ilahije-zenica2

“Kada dočekujemo najljepšeg gosta, družimo se sa ilahijama. Kada se okupljamo i veselimo, to radimo uz sevdalinke, ono što je identitet Bošnjaka, muslimana. Sevdalinke su bosanski identitet, a ilahijama se identifikujemo sa običajima Poslanika a.s. Zato hvala svim ovim horovima i izvođačima kao i organizatorima što su nas večeras ovdje okupili. Ovim putem želim da poželim dobrodošlicu najdražem gostu, mjesecu ramazanu riječima ramazan mubarek olsun”, poručio je ef. Smajić.

Nakon ramazanske poruke, muftija zenički Ejub ef. Dautović proučio je dovu čime je ova predramazanska manifestacija i završena.

Koncertu u Zenici prisustvovalo je oko četiri hiljade ljudi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.