Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najbolji studenti će dobiti specijalizaciju i posao na KCUS-u

ukcs12222

Zbog sve većeg problema odlaska mladih ljekara iz Bosne i Hercegovine, Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu i Udruženje studenata Medicinskog fakulteta, održali su niz sastanaka sa upravom Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, na čelu sa direktoricom Sebijom Izetbegović, premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem i resornom ministricom Zilhom Ademaj.

– Postigli smo saglasnost da se svi subjekti medicinske struke i nauke, kao i resorna ministarstva, trebaju uključiti u proces rješavanja ovog problema. Također, postigli smo konsenzualan stav da naša društvena zajednica hitno mora prestati školovati medicinski kadar za Austriju, Njemačku i ostale države zapadne Evrope, te da je to interes države. To planiramo postići tako što će KCUS „otvoriti vrata“ za najbolje studente Medicinskog fakulteta UNSA, te im pružiti priliku za zaposlenje i specijalizaciju, a po mišljenju direktorice KCUS-a, to trebaju uraditi i ostale zdravstvene ustanove u Kantonu Sarajevo – navodi se u saopćenju SPUS-a.

Kao jednu od mjera, direktorica Kliničkog centra predložila je i otvaranja Istraživačkog centra u toj ustanovi, gdje će mladi diplomanti dobiti priliku za prvo zaposlenje, stjecanje znanja i uslova za specijalizaciju, kao i priliku za dokazivanje.

– Radi definisanja puta zapošljavanja, kreiranja strategije, kao i izmjene pozitivno-pravnih propisa iz oblasti zdravstva, u narednom periodu inicirat ćemo sastanak sa Federalnim ministarstvom zdravstva, premijerom Kantona Sarajevo i resornom ministricom, direktoricom Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, upravom ostalih zdravstvenih institucija u Kantonu Sarajevo, Medicinskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, kao i Ljekarskom komorom – koju ovim putem pozivamo da uzme aktivno učešće u ovim procesima – kažu iz SPUS-a.