Najbolji studenti u FBiH nagrađeni sa po 800 KM (FOTO)

BiH

Najbolji studenti u FBiH nagrađeni sa po 800 KM (1)

Svečanost dodjele nagrada najboljim studentima u Federaciji Bosne i Hercegovine, u sklopu koje su jednokratne novčane nagrade u iznosu od po 800 maraka primila 72 studenta, koji su ostvarili najbolji prosjek u akademskoj 2014./2015. godini, upriličena je u Centru za kulturu Mostar.

Svečanost je započela intonacijom državne himne BiH i popularne studentske himne Gaudeamus, a potom je minutom šutnje odana počast svim poginulim studentima. Potom je resorna ministrica obrazovanja i nauke u Federacije BiH Elvira Dilberović uz prigodan govor dodijelila nagrade najboljim studentima.

Studente koji su danas nagrađeni, kako je naglasila, nominirali su fakulteti koji djeluju u sastavu javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH (univerziteti u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Bihaću, te Univerzitet Džemal Bijedić Mostar i Sveučilište u Mostaru), i to po jednog sa svakog fakulteta, a novčane nagrade je osiguralo Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti iz Proračuna Federacije BiH za 2015. godinu.

“Sve nominacije su pažljivo pregledane i nagrade dobivaju zaista najizvrsniji studenti u Federaciji BiH. Riječ je o najboljim studentima sa 72 organizacione članice sa svih šest javnih univerziteta u Federaciji BiH. Za njih je Ministarstvo iz proračuna osiguralo novčane nagrade u iznosu od po 800 maraka”, kazala je ministrica Dilberović.

Voljela bi, kako kaže, da je taj iznos veći, ali obzirom na kompletno stanje u državi vjeruje da je ova simbolična nagrada studentima ipak značajna i stimulirajuća kako za njih tako i ostale mlade ljude

.Kako novčana nagrada tako i priznanje za uspjeh od velikog su značaja za Denisa Ljuma koji je prosjekom 9,75 na Mašinskom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru stekao titulu najboljeg studenta na svome fakultetu.

“Bilo je ponekad zaista teško, ali upornost se na kraju krajeva isplatila”, kazao je Ljuma koji je ovom prilikom poručio svim studentima kako je intenzivno učenje puno jednostavnije, lakše i produktivnije od kampanjskog u zadnjih nekoliko dana.

Nagrada mu puno znači, prije svega zato što se na ovaj način popularizira studenta populacija koja nije po njegovom sudu dovoljno zastupljena u medijima.

Sličnog stava je i Belma Turković, sa Elektrotehničkog fakulteta na Univerzitetu u Sarajevu, koja je u pet godina studija uložila velike napore zbog sebe.

“Veoma je lijepo kad neko prepozna vaš trud i kad se ovakve nagrade dodjele, što Federalno ministarstvo obrazovanja svake godine dodjeljuje”, kazala je Turković.

Ovom prilikom otkrila je kako je ključ njezin uspjeha dobra organizacija.

“Uz dobru organizaciju, snažnu volju i jasno postavljene ciljeve uspjeh je neminovan”, poručila je Turković, pred kojom je sada pripravnički rad i mogući doktorski studij.

Iako simboličan iznos od 800 KM, za nju je kako kaže, s obzirom na stanje u državi veoma značajan i stimulirajući, ali i za studente koji će sljedeće godine svojim radom zaslužiti nagrade poput nje i nje i ostalih nagrađenih studenata. Program podrške najboljim studentima Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke provodi već godinama. U sklopu ovoga programa novčanim iznosima nagrađeni su i najbolji studenti romske nacionalnosti, a ove godine ih je bilo osam.

Također je ove godine prijavljen veliki broj studenata sa invaliditetom, a 28 najboljih je nagradilo resorno Ministarstvo obrazovanja i nauke u Federaciji BiH.