BiH

teočak

Najdugovječniji načelnik u BiH nema problem sa Izbornim zakonom

31/10/2021

Moj kućni broj je u informacijama, moj mobilni telefon je dostupan u informacijama, nije sakriven

Problema sa Izbornim zakonom i dugogodišnjom pričom o njegovim izmjenama nema načelnik Opštine Teočak. Suvereni je vladar ove male sredine na sjeveroistočnim padinama još od njenog osnivanja.

Tajib Muminović (SDA) je već 27 godina načelnik Teočaka, još od formiranja ove općine. Na posljednjim izborima nije imao protukandidata.

„Ako krenemo od toga da imamo asfaltirane skoro sve lokalne puteve i regionalni put, da imamo dugogodišnji problem vodosnabdijevanja unazad 10 godina riješen, nemamo redukciju vode i sigurno nećemo imati u narednim desetinama godina“, rekao je Muminović.

Muminović je svoj rad, kaže, u potpunosti posvetio građanima.

„Moj kućni broj je u informacijama, moj mobilni telefon je dostupan u informacijama, nije sakriven. Koristim broj mobilnog telefona otkako sam kupio prvi broj“, dodao je Muminović.

Kantonalna zastupnica Suvada Džuzdanović (SDA) je tri mandata obnašala funkciju predsjedavajuće Vijeća u Teočaku. Zastupljenost žena u politici i na raznim funkcijama u ovoj općini, kaže, ne izostaje.

„Teočak nije imao poslanika u Kantonalnoj skupštini i evo ja sam kao žena dobila priliku da, nakon 12 godina, u maloj sredini dobijem podršku i mandat poslanice. Nijednog momenta nisam bila diskriminisana ni od političke partije ni od mojih građana. Čak šta više, uvijek su mi davali šansu više“, kazala je Džuzdanović.

Ipak, gorući problem – odlazak mladih i ovdje je prisutan.

U centralnoj školi u Teočaku nalazi se i prostorija koja nije baš uobičajena u školama. Riječ je o kabinetu tolerancije.

U Kabinetu tolerancije kao životnoj školi kroz razne projekte učenike educiraju o borbi protiv diskriminacije, govora mržnje, razvijaju empatiju i međusobno poštovanje.

„Cilj nam je da mladim ljudima ukažemo na važnost kulture, dijaloga, na važnost odgovornosti, razumijevanja, prije svega prema sebi, ali i prema drugima, da pokušamo eliminisati nenasilnu komunikaciju koja je poprilično prisutna u odgojno-obrazovnim institucijama“, kaže Enese Avdičević, nastavnik bosanskog jezika i književnosti u OŠ Teočak.

U Teočaku je u srednjem vijeku sagrađena i tvrđava čiji ostaci se mogu vidjeti i danas, a narodne pšriče o njoj prenose se s koljena na koljeno.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.