Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Društvo novinara BiH

Najoštrije osuđujemo upad u redakciju Faktora, ohrabruje reakcija MUP-a KS

faktor slika

Ovo je još jedan slučaj koji pokazuje da u ovakvim situacijama moramo djelovati jedinstveno i stati na stranu kolega koji su izloženi ovakvim napadima

Društvo novinara Bosne i Hercegovine oštro je usudilo jučerašnji upad dvije osobe u redakciju Faktora, a koje su uz psovke i prijetnje tražile brisanje ranije objavljenog teksta u vezi s paljevinom automobila i upotrebom vatrenog oružja u sarajevskom naselju Vraca.

U izjavi koja je data u ime ovog udruženja se navodi:

– Društvo novinara Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje napad na predstavnike medija, odnosno, upad pojedinaca povezanih sa kriminalnim miljeom u redakciju Faktora. Jutros smo čuli da je policija Kantona Sarajevo reagovala zaista profesionalno i stala u zaštitu kolega iz Faktora. Očekujemo da će tužilaštvo i sudstvo u daljnjem postupku sankcionirati ovaj slučaj. Smatramo da su ovakvi napadi, koji su nažalost učestali, jer se dovode u sve veću opasnost kolege koje rade svoj posao i u ovim najtežim vremenima pandemije, ustvari rezultat dugogodišnjeg neprocesuiranja ili slabog procesuiranja brojnih napada na predstavnike medija. A jednim dijelom možda i neadekvatnom reakcijom same novinarske zajednice koja dugo godina trpi sve i svašta – napade, pritiske.

Ovo je još jedan slučaj koji pokazuje da u ovakvim situacijama moramo djelovati jedinstveno i stati na stranu kolega koji su izloženi ovakvim napadima.

Još jednom bismo pohvalili reakciju MUP-a Kantona Sarajevo koja je pružila zaštitu kolegama u Faktoru i to smatramo jednim korakom naprijed kada su u pitanju ovakvi slučajevi, da državni organi počinju končano ozbiljno shvatati prijetnje koje doživljavaju kolege na radnom mjestu – navode iz Društva novinara BiH.

Radakcija Faktora u cilju potpunog informiranja u vezi s događajima od prethodnog dana, obavještava javnost da su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, policajci PU Novo Sarajevo, i jutros boravili u našoj redakciji. Informirali su nas o svome prisustvu u blizini naših prostorija te nam dali dodatne upute i kontakte u slučaju potrebe.