Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

5. geekFEST

Najpotpunije aplikacije o zagađenosti zraka prezentirane na IUS-u

7fc4e24d-a91e-465d-a365-5e999a5f264d

Cjelokupni projekat, kao i prethodni geekFEST događaj na IUS-u, je podržala američka ambasada u BiH

Dana 27. 11. 2018. godine, na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) održana je prezentacija aplikacija nastalih u sklopu 5. geekFEST-a.

Učesnici i učesnice iz srednjih škola i univerziteta iz Sarajeva, Tuzle, Hadžića, Travnika i Goražda, su zajedno sa koordinatoricom projekta dr. Jasminkom Hasić Telalović radili na aplikacijama od 25. novembra do 27. novembra, fokusirajući se na podizanje svijesti o zagađenosti zraka.

Aplikacije koje su napravili su prilagođene potrebama stanovništva, a svrha im je da obavještavaju koliko je zrak zagađen uz savjete kako se ponašati. Aplikacije su prilagođene i slabovidnim osobama.

Podaci koji su korišteni u aplikacijama dolaze sa najmodernijeg uređaja za mjerenje zagađenosti koji je instaliran u sarajevskoj Ambasadi SAD.

Ovaj uređaj je omogućio da po prvi put imamo podatke o PM 2.5 zagađenosti u Sarajevu. Za ove podatake postoji najviše naučnih dokaza o štetnom uticaju na zdravlje, stoga je bitno da javnost o tome bude obaviještena.

Na početku događaja obratio se dr. Mehmed Ganić, prorektor IUS-a, koji je iskazao zadovoljstvo što dr. Hasić motiviše i podstiče mlade u IT sektoru.

Cjelokupni projekat, kao i prethodni geekFEST događaj na IUS-u, je podržala američka ambasada u BiH. Na prezentaciji projekata prisustvovala je i gđa. Ellen Germain, zamjenica ambasadorice pri Ambasadi SAD-a u Sarajevu, koja je i iskazala svoje zadovoljstvo projektom.

Govorili su i Haris Pinjo, regionalni direktor kompanije CISCO, te Omar Krivošija, generalni direktor Microsoft-a u BiH.

Događaju su prisustvovali i predstavnici NVO i vladinog sektora kao i veliki broj osoblja, studenata i studentica IUS-a.

Učesnici su bili podijeljeni u tri grupe, i svaka grupa je na kraju prezentacija bila ocijenjena. Učesnici i učesnice na projektu bili su: Ajdin Ahmetović, Lejla Omerović, Ali Husić, Sead Smailagić, Selma Kovačević, Ines Madžak, Nedim Sladić, Mirela Musić, Kemal Hrelja, Lejla Hodžić, Ermin Šabotić, Melika Hodžić i Adin Ćebić.

Svim učesnicama i učesnicima su dodijeljeni certifikati Američke ambasade, a pobjednici (Adin Ćebić, Kemal Hrelja i Ali Husić) su dobili GoPro kamere.

“Hvala učesnicima i učesnicama kao i SAD ambasadi za jos jednu IT magiju. Hvala i IUS kolektivu na prisustvu i podršci projektu. Zadovojstvo mi je da implementairam ovakve projekte koji slave talenat naših mladih ljudi. Radujem se da vidim ove djevojke i mladiće kao liderke i lidere u našem društvu”, izjavila je koordinatorica geekFEST projekta dr. Jasminka Hasić.