Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Najveći problem osoba s invaliditetom je pristupačnost

20211203_2_51155573_71277800_Web (1)

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u Sarajevu je upriličen prijem u organizaciji Koordinacionog odbora Udruženje osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo i “My Righta”

Nepristupačno okruženje je jedan od najvećih problema s kojim se susreću osobe s invaliditetom u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u Sarajevu je upriličen prijem u organizaciji Koordinacionog odbora Udruženje osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo i “My Righta”.

Fikret Zuko, predsjednik Koordinacionog odbora Udruženja osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo, rekao je da 30-tak godina redovno obilježavaju ovaj datum organizovanjem prijema za predstavnike kulturnog, javnog i političkog života u Kantonu Sarajevo i Federaciji BiH i predstavnike udruženja.

“Nažalost, situacija je prilično komplikovana u našem društvu i državi, i ekonomska i politička i pitanja osoba s invaliditetom i njihovi problemi su nekako stavljeni u drugi plan. Osobe sa invaliditetom se ne mogu prilagođavati društvu, ono se mora učiniti prihvatljivo za osobe sa invaliditetom, a da bi se to postiglo mora se imati program i sistemsko rješenje”, pojasnio je Zuko.

Kako je kazao, mnogo je problema koje pokušavaju riješiti ali najčešće ne nailaze na dovoljno razumijevanja od institucija vlasti.

“Najveći problem osoba s invaliditetom je pristupačnost. Dakle, pristupačno okruženje jer ako ne možete da se krećete, ne možete ostvariti nijedno pravo. Najvažnija stvar koja nije riješena je pristupačno okruženje za osobe s invaliditetom”, poručio je Zuko.

Prema njegovim riječima, govoriti o broju osoba s invaliditetom je uvijek diskutabilno.

“Znamo da je do 15 posto populacije u BiH, osobe s invaliditetom. Neke osobe s invaliditetom nemaju velike probleme u funkcionisanju, a neke imaju. Oko 10 posto od tih 15 posto, su osobe sa teškim invaliditetom koji objektivno bez jake podrške društva ne mogu funkcionisati”, dodao je Zuko.

Fata Bahtijarević (50) od multiple skleroze boluje oko 34 godine.

“Multiple sklerozu imam već 34 godine. Vrlo rano sam obolila, sa nepunih 17 godina. Jedan od najčešćih i najvećih problema za osobe s invaliditetom je pristupačnost u svim segmentima društva, nepristupačni objekti, škole, određeni broj zdravstvenih ustanova”, ispričala je Bahtijarević.

Predsjednik Udruženja oboljelih od cerebralne paralize KS-a Nevenko Novotni rekao je da su i njima, kao i svim osobama s invaliditetom, najveći problem prepreke i nepristupačnost ustanovama i školama.

“U Kantonu Sarajevo se taj problem rješava puno brže nego u ruralnim sredinama i drugim gradovima. Problem je i adekvatno obrazovanje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom”, dodao je Novotni.