Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kanton Sarajevo

Najviše zaraženih koronavirusom od 51 do 60 godina

aida-pilav

Dotakla se i baze Butmir gdje su zaražene dvije osobe, kazavši da se radi o osobama iz Mađarske i Austrije

U Kantonu Sarajevo 38 osoba pozitivno je na koronavirus, a hospitalizirano je sedam, potvrdila je danas u Sarajevu predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (KS) prof. dr. Aida Pilav, javlja Anadolu Agency (AA).

“U Kantonu Sarajevo na današnji dan ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva novog koronavirusa je 38. Testirano je ukupno 481 naš sugrađanin što još uvijek govori u prilog relativno niske stope pozitivnih u odnosu na broj testiranih”, izjavila je Pilav.

Kako je kazala, na klinici Podhrastovi hospitalizirano je sedam sugrađana, od čega je šest sa lakšom kliničkom slikom, i jedan teži slučaj ali nije na respiratoru.

“Imamo tri smrtna ishoda, a koji se vežu za infekciju novim koronavirusom. Od ukupno 38 laboratorijski potvrđenih slučajeva novog koronavirusa, najveći broj je starosne skupine od 51 do 60 godina – 37,1 posto. U dobi od 61 do 70 godina 22,9 posto”, istakla je Pilav.

Smatraju da su mjere uvedene osobama starijom od 65 godina još uvijek učinkovite, ako se uzmu podaci o starosnoj dobi zaraženih jer oni spadaju u rizičnu grupu.

“Najmanji broj pozitivnih potvrđenih laboratorijskih slučajeva je u dobi ispod 20 godina, njih je 5,7 posto i u dobi od 20 do 30 godina i 31 do 40 godina, podjednak je broj pozitivnih slučajeva 11,4 posto”, pojasnila je Pilav.

Kako je kazala, situacija koja ih još uvijek čini relaksiranim na neki način jeste da je u posljednje vrijeme povećan broj testiranja.

“Ali još uvijek, srećom, bilježimo jedan trend broja pozitivnih iz svakog dana. Dakle, manji deset posto. To govori u prilog jedne dobre epidemiološke situacije. Testiranja koja se povećavaju su testiranja osoba koja imaju epidemiološku i medicinsku indikaciju, testiranja onih koji imaju neke akutne-respiratorne simptome i unatoč tome imamo nisku stopu laboratorijski potvrđenih novih koronavirusa što govori u prilog postojanja virusa u lokalnoj cirkulaciji ali još ne sa nekim eksponencijalnim rastom”, rekla je Pilav.

Naravno, smatra Pilav, ovo ne znači da ćemo se opustiti, i da se prati naredni period.

Odgovarajući na pitanja novinara o potencijalnim rješenjima za izolarorije u KS-u, ukoliko bolnice budu pretrpane, kazala je da već dva mjeseca rade na tome.

“Već je napravljen odgovarajući izolatorij pri Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Razmotrili smo već neke mogućnosti, koje su praktično u pripremi, ukoliko bi se povećao broj oboljelih. Na temelju podataka koje mi pratimo, za nadati se je da nas taj scenario može izbjeći”, kazala je Pilav.

Dotakla se i baze Butmir gdje su zaražene dvije osobe, kazavši da se radi o osobama iz Mađarske i Austrije.

“Njihova zdravstvena služba je napravila odgovarajući izolatorij i samoizolaciju za osobe koje su sa njima bile u kontaktu. Do današnjeg dana nemamo potvrdu da je još neko od uposlenika EUFOR-a iniciran za testiranje”, dodala je Pilav.