Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najviši standardi: Nove svlačionice u Mejdanu dijelit će pokretni zid (FOTO)

mejdan (3)

U tuzlanskoj dvorani Mejdan uveliko traju pripreme za dva značajna sportska događaja koja će biti održana u maju i junu ove godine.

Prvi od njih je turnir u ženskom rukometu IHF/EHF Women's Trophy 2018 kojem će Tuzla biti domaćin od 29. maja do 3. juna, a na kojem će učešće uzeti osam reprezentacija, dok je drugi kvalifikacioni meč košarkaških reprezentcija BiH i Francuske najavljen za 29. juni.

Tim povodom užurbano se radi na renoviranju svlačionica, kao i drugih popratnih objekata, kako bi inspekcije EHF-a, odnosno FIBA-e, dale zeleno svjetlo za održavanje pomenutih događaja.

Nove svlačionice će se moći “podijeliti” pokretnim zidom

– Prvi put nakon 1984. godine radi se na rekonstrukciji svlačionica koje su u prilično lošem stanju i kao takve ne ispunjavaju uslove za održavanje sportskih događaja na evropskom ili svjetskom nivou, rekao je za Fokus.ba direktor SKPC Mejdan Jasenko Elezović.

Prema njegovim riječima, nove svlačionice će ispunjavati najviše standarde. Klupe i vješalice bit će zamijenjene “boksovima” za igrače, dok će sam prostor svlačionice biti “fleksibilan”, te će se od jedne pomoću mobilnog zida moći napraviti više njih.

“Boksovi” za igrače

– Prostor svlačionice je veći od 80 kvadratnih metara i bit će podijeljen mobilnim zidom, tako da ćemo po potrebi od jedne svlačionice moći napraviti dvije. Tu su još i boksovi za igrače, dok će kompletan sanitarni čvor, kao i tuš kabine, te WC biti zamijenjeni, kaže Elezović.

U Mejdanu je prošle sedmice boravila inspekcija FIBA-e čiji su uslovi za odigravanje kvalifikacionih utakmica rigorozni.

Radovi u toku

Inspekcijski pregled je trajao više o četiri sata, čime su bile obuhvaćene svlačionice za sportiste, svlačionice za sudije, delegate, prostorije za doping kontrolu, tehničke prostorije koje bi se koristile za potrebe FIBA-e.

Također, inspekcijskim nadzorom se provjeravala tehnička opremljenost velike dvorane SKPC Mejdan Tuzla za potrebe odigravanja košarkaških utakmice po FIBA pravilima, iste one prema kojim se odigravaju i utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i utakmice Eurolige.

Dosadašnji izgled svlačionice u Mejdanu

Elezović tvrdi kako je inspekcijski pregled prošao u najboljem redu, te da će do naredne posjete svi radovi biti okončani.

– Nakon sprovedenih rekontrukcija sportskog dijela objekta Mejdan će moći zadovoljiti sve propozicije koje zahtijevaju svijetske i evropske asocijacije, zaključuje Elezović.