Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

20 tramvajskih stanica

Nakon 40 godina priče o pruzi do Hrasnice, potpisan ugovor s izvođačem radova

FOTO: vlada ks

Cijeli proces proveden je u skladu s procedurama i pravilima EBRD-a, a vrijednost potpisanog ugovora iznosi 26.201.054,52 bez PDV-a, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo

 Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta potpisao je danas ugovor za izvođenje radova na tramvajskoj pruzi Ilidža-Hrasnica s konzorcijem turskih kompanija Yapi Merkezi Insaat ve Sanayi A.S. i Yapiray Demiryolu Insaat Sistemleri ve Ticaret.

– Ponosan sam što sam danas tu, što smo potpisali ugovor za još jedan projekt koji će stanovnicima našeg kantona, posebno stanovnicima Ilidže, Butmira, Sokolović Kolonije i Hrasnice, koji su toliko priželjkivali ovu prugu, olakšati svakodnevnicu i poboljšati standard života – istaknuo je ministar Šteta nakon potpisivanja ugovora.

U septembru prošle godine izabran je izvođač radova, konzorcij turskih kompanija.

– Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi A.Ş. i Yapiray su ponosne što su na zahtjevnom međunarodnom tenderu izabrane za izvođača radova tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice. Imamo 57-godišnje međunarodno iskustvo u izgradnji željezničkih pruga, vlastite tehnološke i proizvodne kapacitete, veoma pozitivna iskustva širom svijeta, a posebno se radujemo početku radova u Bosni i Hercegovini i Sarajevu – izjavio je Miralem Đogić, u ime izvođača radova.

Rok za izgradnju pruge prema potpisanom ugovoru je 18 mjeseci.

Početak radova na izgradnji tramvajske pruge očekuje se nakon završetka istražnih radova, projektiranja i provedenih pripremnih radnji, u skladu s tehnološkim i dinamičkim planom izvođača radova.

Nova tramvajska pruga bit će duga 12,9 kilometara, na njoj će biti izgrađeno 20 novih tramvajskih stanica i dvije okretnice, na Ilidži i u Hrasnici.

Cijeli proces proveden je u skladu s procedurama i pravilima EBRD-a, a vrijednost potpisanog ugovora iznosi 26.201.054,52 bez PDV-a, saopćeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.