Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon 70 godina katolici Bosanskog Petrovca dobit će svoj sakralni objekt

BiH

zlatko hujić
zlatko hujic

Načelnik općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić potpisao je i izdao urbanističku suglasnost Župi Drvar za izgradnju katoličke kapele na groblju u Bosanskom Petrovcu, priopćeno je iz Župe Drvar.

Izgradnjom ove kapele katolici u Bosanskom Petrovcu dobit će svoj sakralni objekt nakon točno 70 godina, prije koliko je katolička župna crkva sv. Petra porušena naredbom tadašnjih komunističkih vlasti.

Početak izgradnje kapele počet će ove jeseni, a iduće godine planiran je njezin dovršetak i blagoslov.

Na području Bosanskog Petrovca postojale su u 20. st. još dvije katoličke crkve, ali obje su zapaljene i srušene 1941. godine te nikada nisu obnovljene.

Budući da je zemljište na kojem se nalazila porušena crkva sv. Petra nakon II. svjetskog rata oduzeto i nacionalizirano, kapela će se graditi na jedinom preostalom crkvenom zemljištu u gradu, a to je drevno katoličko groblje otvoreno 1903. godine, istaknuli su iz Župe Drvar.

Dodali su kako je navedeno groblje stajalo devastirano i zapušteno više od 70 godina, da bi se 2016. godine očistilo i ogradilo te se na njemu održala sv. misa, koja je ujedno bila prva katolička misa u Bosanskom Petrovcu nakon 75 godina.

Osim načelnika općine Bos. Petrovac Zlatka Hujića, koji je otpočetka podržavao inicijative za uređenjem devastiranih katoličkih grobalja u Petrovcu i Krnjeuši, kao i ovu zadnju inicijativu za izgradnjom kapele u Petrovcu, to su također činili i pojedini građani Bossanskog Petrovca muslimanske i pravoslavne vjeroispovijesti, navode iz Župe.

U Bosanskom Petrovcu danas živi nekolicina katolika, a do početka Drugog svjetskog rata živjelo ih je preko 1000. Pastoralnu skrb za tamošnje preostale katolike danas vodi Župa Drvar.