Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Redovne obaveze

Nakon alarmantnog dopisa iz USK: Ministarstvo pojasnilo zašto se izvlači oružje u Hrvatsku

ministarstvo odbrane bih
Foto: mod.gov.ba

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić zatražio je od državnih institucija pojašnjenje zbog čega se tolika količina naoružanja i po čijem nalogu kao i pod čijom kontrolom izvlači iz kasarne “Adil Bešić” u Bihaću i izvozi iz BiH

Nakon zabrinjavajućeg dopisa Vlade Unsko-sanskog kantona u kojem se navodi kako se iz kasarne Oružanih snaga “Adil Bešić” u Bihaću u velikim količinama izvlači naoružanje u smjeru Graničnog prijelaza Izačić i da se ono izvozi u Hrvatsku, novinari portala Faktor su pitali Ministarstvo odbrane BiH o čemu se radi.

Kako su pojasnili za Faktor, Ministarstvo odbrane redovno izvršava obaveze prema zagrebačkoj firmi Scout, a na osnovu presude Suda Bosne i Hercegovine.

-Dakle, riječ je o realizaciji ugovora koja su entitetska ministarstva odbrane sklopila sa Scoutom, a nakon ukidanja entitetskih ministarstava odbrane, obaveze su prenesene na pravnog nasljednika, odnosno Ministarstvo odbrane BiH – kazala je za Faktor Uma Sinanović, portparolka Ministarstva odbrane BiH.

Hrvatska firma Scout i ranije je vršila pljenidbu neperspektivnog naoružanja i municije iz OSBiH, po presudi državnog suda, a na osnovu ranijih neprovedenih ugovora o isporuci viškova naoružanja.

Podsjetimo, premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić zatražio je od državnih institucija pojašnjenje zbog čega se tolika količina naoružanja i po čijem nalogu kao i pod čijom kontrolom izvlači iz kasarne “Adil Bešić” u Bihaću i izvozi iz BiH.