goražde

Nakon dešavanja u Skupštini BPK oglasile se SDA, LS i Stranka za BiH

bpk skupstina

Po riječima Nudžeima Džihanića, ministra finansija BPK i poslanika Liberalne stranke, posljedice će najviše osjetiti budžetski korisnici i korisnici usluga Centra za socijalni rad BPK Goražde

Poslanici Građanskog bloka usvojili su odluku o smjeni Vlade BPK Goražde, koja bi do imenovanja nove trebala raditi u tzv. tehničkom mandatu. Odluka je usvojena neočekivano, na vanrednoj sjednici na kojoj je trebao biti razmatran prijedlog odluke o privremenom finansiranju BPK za period januar – mart 2019. godine.

Usvojen je i prijedlog zaključka Muradifa Kanlića (SBB) o uspostavi Kolegija Skupštine, koji će biti kompletiran nakon izbora rukovodstva Skupštine.

Neusvajanjem seta finansijskih odluka, poslanici Građanskog bloka u kantonalnom parlamentu doveli su BPK Goražde pred finansijski kolaps, ocijenili su poslanici Stranke demokratske akcije (SDA), Liberalne stranke (LS) i Stranke za BiH na pres-konferenciji, nakon što su napustili vanrednu sjednicu Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Po riječima Nudžeima Džihanića, ministra finansija BPK i poslanika Liberalne stranke, posljedice će najviše osjetiti budžetski korisnici i korisnici usluga Centra za socijalni rad BPK Goražde.

– Mi smo na vrijeme uputili sve finansijske dokumente, Izmjene i dopune budžeta BPK za 2018., Nacrt budžeta za 2019. i Nacrt zakona o izvršenju budžeta BPK za 2019. godinu, kao i Prijedlog odluke o privremenom finansiranju za period januar – mart 2019. Žalosno je da na samoj sjednici Komisije za budžet, finansije i administrativna pitanja kojoj sam prisustvovao zajedno sa pomoćnicima, komisija nije imala sluha da ikako razmatra Izmjene i dopune budžeta BPK za 2018., uz obrazloženje da im pojedini kodovi nisu jasni, uprkos našim pojašnjenjima – kazao je Džihanić.

Naglasio je da je donošenje rebalansa neminovnost, kako funkcionisanje sistema ne bi došlo u pitanje.

– Neki budžetski korisnici nisu planirali dovoljno sredstava za isplatu plata, tu su i naknade za korisnike socijalnih davanja Centra za socijalni rad. Ovako će doći u pitanje sve isplate i sistem finansiranja iz budžeta. Nerazuman je stav poslanika koji trebaju znati šta to znači za kanton, jer na ovaj način su sve blokirali – istakao je Džihanić.

Uime Kluba poslanika SDA poslanik ove stranke Mirsad Žuga sve odluke usvojene na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine ocijenio je nelegalnim i nelegitimnim.

– One nisu donesene na ispravan način, već kršenjem Poslovnika i zakona te pravila dobre prakse. Mi smo došli na sjednicu s ciljem da se donesu finansijske odluke koje će olakšati život građanima i institucijama u BPK i smatrali smo da je to ispravan čin koji treba uraditi. Međutim, sve što je danas urađeno je na štetu i građana i institucija i to pokazuje da oni koji su preuzeli odgovornost da donesu takve odluke ovaj kanton vode u pogrešnom pravcu – kazao je Žuga, dodajući SDA neće sjediti skrštenih ruku.

– Uradit ćemo sve što je do nas da oni to ne rade na ovakav način, jer vidjeli smo da su to pogrešne odluke koje nisu od interesa za ovaj kanton, već su to politička nadmudrivanja i “pokazivanje mišića”, što SDA neće dozvoliti. U narednom period poduzet ćemo korake da se to zaustavi, kako bismo se vratili na pravi kolosijek i kako bi BPK Goražde imao stabilnu Vladu i koaliciju koja će je voditi u pravom pravcu – kazao je Žuga.

S odlukama koje je usvojio Građanski blok, ne slaže ni Stranka za BiH.

– Goruće je bilo da se usvoje finansijske odluke, a ovako, bolujući od nekih svojih pokušaja da se nametne neka gruba sila od te većine, ishod je da nijedan finansijski dokument nije usvojen. Što se tiče usvojenih odluka, o razrješenju Vlade, ona je ionako u tehničkom mandatu, ali ovdje se pokušava ograničiti rad te Vlade izvan okvira koje propisuju Ustav i Zakon, a što će ugroziti funkcionisanje sistema – kazao je poslanik SBiH Senad Čeljo koji i Odluku o uspostavi Kolegija Skupštine BPK smatra nelegalnom.

– To je potpuno mimo Poslovnika i propisa, jer oni propisuju ko čini kolegij. Međutim ovdje se ide na “silovanje propisa”, na što je nažalost i sekretar SKupštine BPK ostao nijem, jer nije reagovao, pa ni na naše upite. Ovdje se danas desilo grubo demonstriranje sile, kakvom se planira vladati u naredne četiri godine. Stranci za BiH je ovo definitivno osnažilo stav da ne želimo biti dio priče tzv. Građanskog bloka, jer ovo nema veze s poštivanjem građanskih prava i propisa. Smatram da su oni skupštinska većina i vladajuća koalicija “u pokušaju” i da će na tome ostati – ocijenio je.