Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

obračun saopćenjima

Nakon Grubeše ponovo se oglasila Turković: “Ponovo neka pročita tekst”

bisera turkovic (1)

Naglašava da Grubeša, također, namjerno prešućuje da je odluka o olakšavanju mjera za ulazak stranaca u BiH odgođena, ne zato što su oni protiv nje, nego zato što nije adekvatno pripremljena

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković pozvala je ministra pravde BiH Josipa Grubešu da ponovo pročita tekst odluke koju je odbio.

– Kad to uradi vidjet će da nije predloženo nikakvo ukidanje viznog režima za Kraljevinu Saudijsku Arabiju, već samo privremena suspenzija u trajanju turističke sezone i to samo za boravak do 30 dana – kazala je.

Turković navodi da Grubeša namjerno prešućuje da je ovakvu odluku već donijela Albanija koja je kandidat za EU.

VEZANI ČLANAK Grubeša: Turković opstruiše cijeli turizam u BiH

– Naravno da su predstavnici EU blagovremeno upoznati s prijedlogom te da do danas MVPBiH nije dobio nikakav službeni stav Evropske unije o tome – istakla je.

Tvrdi da se Grubeša poziva na navodnu neformalnu komunikaciju jednog uposlenika MVP u kojem je iznesen generalni stav da EU podržava usklađenost vizne politike.

– No, ovdje je trebalo postupiti u interesu građana i države, a ne stranačke politike. Nervozna reakcija ministra najbolje pokazuje i potvrđuje informacije da su brojni turistički radnici iz cijele države, pa i iz kantona gdje HDZ-e drži vlast, kritikovali iracionalnu blokadu mjere koja bi pomogla spas turizma – istakla je Turković.

Naglašava da Grubeša, također, namjerno prešućuje da je odluka o olakšavanju mjera za ulazak stranaca u BiH odgođena, ne zato što su oni protiv nje, nego zato što nije adekvatno pripremljena.

– Kritikovali su je i Granična policija BiH i Ured za zakonodavstvo. Čim se odluka definira i pripremi tako da ju je moguće primjenjivati niko je razuman neće blokirati. Ne prihvaćamo ove pokušaje nametanja političke trgovine. Mi nećemo trgovati s interesima građana BiH. Ako ste spremni preuzeti odgovornost za gubitak milionskih prihoda od turizma objasnite to onda turističkim radnicima iz cijele zemlje koji posljednjih sedmica traže da ovu odluku donesemo – kazala je Turković, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.