vlada fbih

Odmah nakon izlaska direktora iz pritvora: Savezu logoraša BiH isplaćeno 80.000 KM!

meskovic

Samo par dana nakon što je predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković pušten iz pritvora da se brani sa slobode, zbog malverzacija u vezi sa štampanjem i prodajom duplih karata za Muzej genocida, udruženje na čijem je čelu od Vlade FBiH dobilo je 80 hiljada maraka

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković 20. maja pušten je iz pritvora da se brani sa slobode. Ubrzo nakon toga uhapšen je premijer Federacije BiH Fadil Novalić. Petog juna na prvoj sjednici Vlade FBiH, nakon što je i premijer Novalić pušten iz pritvora da se brani sa slobode, odobrena je isplata 180 hiljada maraka Savezu logoraša BiH, Hrvatskoj udruzi logoraša u Domovinskom ratu i Udruženju žrtava i svjedoka genocida za provedbu nepostojeće presude Međunarodnog suda pravde, piše Žurnal.

Žurnal je ranije pisao da je rebalansom federalnog budžeta za 2020. godinu, za provedbu nepostojeće presude Međunarodnog suda pravde, Vlada Federacije BiH planirala 180 hiljada maraka za Savez logoraša BiH, Hrvatsku udrugu logoraša u Domovinskom ratu i Udruženje žrtava i svjedoka genocida. Samo Savezu logoraša rebalansom je planirano 80 hiljada maraka, iako se predsjednik ovog udruženja tada nalazio u pritvoru.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković uhapšen je polovinom decembra prošle godine i od tada je bio u pritvoru. Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti ga za zloupotrebu položaja i ovlasti.

„On je u periodu od jula 2017. godine pa do hapšenja organizovao grupu ljudi u Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru u namjeri da sebi i drugim pribave protupravnu imovinsku korist, na način da su tokom navedenog perioda kontinuirano vršili prodaju krivotvorenih karta, a da su novac od prodaje istih zadržavali za sebe,” naveli su tada iz Tužilaštva KS.

Podsjetimo da je uposlenik Saveza logoraša BiH Senad Jusufbegović, koji je uhapšen zajedno sa Meškovićem, već priznao krivicu. Inače, Meškovića je Kantonalnom tužilaštvu prijavio njegov sin Mirza Mešković.

Za provedbu nepostojeće presude Međunarodnog suda pravde, pored Savez logoraša BiH, Vlada FBiH svake godine isplaćuje novac i Hrvatskoj udruzi logoraša Domovinskoga rata u Bosni i Hercegovini. Ove godine dobili su 40 hiljada maraka. Udruženje žrtava i svjedoka genocida dobilo je 60 hiljada maraka. Predsjednik ovog udruženja je Murat Tahirović bivši predsjednik Saveza logoraša BiH.

Iako je ranije predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković za medije objasnio kako troškovi udruženja iznose 180 hiljada maraka, tačno toliko novca svake godine dobijaju od Vlade Federacije, ove godine zbog panedemije korona virusa dobili su “samo” 80 hiljada maraka.