fhmz

Nakon jakog vjetra stižu padavine

vjetar kisa sarajevo nova
FOTO: Pixsell

Učestali su i odroni na brojnim dionicama, a osim odrona, skreće se pažnja i na moguće granje i oborena stabla usljed jakog vjetra

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme s kišom i lokalnim pljuskovima. Na jugu Hercegovine je moguća grmljavina.

Glavnina padavina u drugom dijelu dana. Vjetar umjeren do jak sa olujnim udarima južni i jugozapadni. Tokom noći vjetar slabi i mijenja smjer na sjeverni.

Dnevna temperatura od 17 do 23 stepena Celzijusa.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prije podne lokalno slaba kiša, a više padavina poslije podne. Dnevna temperatura oko 18 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Odroni na putevima

Na putevima u Bosni i Hercegovini saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu, a upozorava se na jake udare vjetra u većem dijelu naše zemlje.

Učestali su i odroni na brojnim dionicama, a posebno se izdvajaju magistralni putevi: Bihać-Srbljani-Bosanska Krupa, Jajce-Banja Luka, Turbe-Karanovac, Novi Travnik-Bugojno, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje, Kladanj-Živinice-Šićki Brod, Tuzla-Bijeljina, Buna-Masline, Stolac-Neum, Višegrad-Vardište, Foča-Gacko i Sarajevo-Foča-GP Hum.

Osim odrona, skreće se pažnja i na moguće granje i oborena stabla usljed jakog vjetra.

Iz BIHAMK-a savjetuju oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima i napominju vozače da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

U toku je sanacija mosta Begića i Begovića (Jablanica-Mostar), zbog čega je saobraćaj na mostu regulisan semaforima, uz naizmjenično propuštanje vozila.

Zbog aktuelnih radova izdvajaju se i magistralni putevi: Novi Travnik-Bugojno (Rostovo), Bilješevo-Lašva, Čevljanovići-Nišići i Ključ-Sanski Most (na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila. Zbog protesta u Hrvatskoj, preko graničnog prelaza Orašje-Županja i dalje ne mogu saobraćati autobusi i teretna vozila.