Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vremenska prognoza

Nakon kiše i grada meteorolog otkrio kad u BiH stiže stabilnije vrijeme

oblaci kiša
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Maksimalne dnevne vrijednosti u BiH početkom juna kretat će se od 26 do 31 stepen

Iznad Bosne i Hercegovine atmosfera je i dalje nestabilna i u takvim okolnostima možemo i dalje očekivati česte pljuskove širom BiH. Ovo je za portal „Avaza“ kazao meteorolog Bakir Krajinović.

– Najviše sunčanih intervala i najmanje pljuskova očekuje se na jugu dok će u centralnim, sjevernim sjeveroistočnim i sjeverozapadnim predjelima Bosne razvoj vertikalne oblačnosti biti dosta intenzivan. U takvim okolnostima pljuskovi mogu biti dosta intenzivni praćeni grmljavinom, a ponegdje i gradom, slično kao što smo imali proteklih nekoliko dana – kazao je Krajinović..

Vrijednosti temperature zraka do kraja ovog mjeseca u Bosni će se kretati od 9 do 14, a u Hercegovini do 18 stepeni. Maksimalne dnevne vrijednosti u BiH do kraja maja kretat će se od 23 do 28 stepeni.

Stabilnije vrijeme početkom juna

– Početak Juna obilježit će stabilnije vrijeme, ali i ne u potpunosti bez padavina. Tako da možemo očekivati prvih osam dana juna sa više i duže sunčanih intervala ali i dalje postoji određena vjerovatnoća za poneki lokalni pljusak. Istina manjeg intenziteta i kraćeg perioda trajanja tako da, iako će atmosfera početkom juna biti nešto stabilnija nego što je trenutno, ipak se ovi pljuskovi zadržavaju do kraja prognoznog perioda, a to je narednih 15 dana – naveo je Krajinović.

Dodao je kako su vrijednosti temperatura zraka konstantno u porastu i početkom juna jutarnje će se kretati od 15 do 18, a u Hercegovini do 21 stepen. Maksimalne dnevne vrijednosti u BiH početkom juna kretat će se od 26 do 31 stepen.

Nestabilna atmosfera

– Prema ovim parametrima početak juna obilježit će duži sunčani intervali sa dosta višim vrijednostima temperature zraka slično kao i tokom mjeseca maja, nadprosječne visine u odnosu na referentne vrijednosti, ali i dalje će atmosfera biti nestabilna. Morat ćemo biti spremni na poneki pljusak i tokom juna. Savjet je ne odlažite još kišobrane – istakao je Krajinović.

Vrijeme narednih dana

Na zapadu i sjeverozapadu Bosne danas je pretežno oblačno vrijeme. U ostatku države je sunčano uz postepen porast naoblake tokom dana, praćen lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Temperature zraka u 14.00 sati: Bjelašnica 10, Sokolac 21, Bugojno, Livno 22, Bihać, Prijedor, Sanski Most, Srebrenica 24, Gradačac, Neum, Široki Brijeg, Tuzla 25, Bijeljina, Sarajevo, Trebinje 26, Zenica 27 i Mostar 30 stepeni.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH sutra se u BiH očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

U Bosni lokalno jači pljuskovi. Vjetar slab, uglavnom, sjeverni i sjeveroistočni.

Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, a dnevna od 16 do 22, na jugu i sjeveroistoku zemlje do 24 stepena Celzijusa.

U Sarajevu će biti oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. Jutarnja temperatura iznosit će oko 12, a dnevna oko 18 stepeni.

U ponedjeljak umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Na sjeveroistoku Bosne se ne očekuju padavine. Vjetar slab u Hercegovini jugozapadni, a u Bosni sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 18, a dnevna od 20 do 26, na jugu i sjeveru do 28 °C.

U utorak umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Padavine uglavnom u Hercegovini, zapadni, sjeverozapadnim i djelimično centralnim područjima Bosne. Vjetar slab sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 11 do 17, na jugu do 19, a dnevna od 18 do 25, na jugu do 28 °C.

U srijedu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne lokalni pljuskovi se očekuju u Hercegovini, centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, na jugu do 20, a dnevna od 20 do 26, na jugu i sjeveru do 28 °C.