Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prognoza vremena

Nakon kratkotrajnog osvježenja ponovo nas očekuju vreli dani i temperature do 39 stepeni

U Banja Luci izdan crveni meteoalarm koji upozorava na visoke temperature
24.06.2021., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - Danas je u nekoliko gradova BiH bio na snazi crveni meteoalarm koji upozorava na ekstremno visoke temperature. Reporter Pixsella je na Trg Krajine u Banja Luci u 15 sata postavio termometar koji je na suncu u roku od svega par minuta dosegao preko 50 stupnjeva Celzijusa. Sluzbeni podaci, za sada, su pokazali da je temperatura u hladu dosezala oko 38 stupnjeva. Banjalucana na ulicama skoro i da nije bilo, a oni koji su morali na ulicu osvjezavali su se vodom, sokom ili sladoledom. Ipak, na obalama Vrbasa druga slika. Vrbas je pun plivaca koji su se brckali u hladnoj vodi, a na obali su se rostiljali poznati banjalucki cevapi. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Danas će u Bosni preovladavati umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. Poslijepodne se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina

U Bosni i Hercegovini jutros je uglavnom umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka u 08.00 sati: Bjelašnica 15; Ivan-sedlo, Sokolac, Srebrenica 17; Bugojno, Grude 18; Bihać, Prijedor, Sanski Most 19; Sarajevo 20; Banja Luka 21; Tuzla, Zenica 22; Bijeljina, Doboj 23; Široki Brijeg, Trebinje 24; Gradačac i Mostar 25 stepeni.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 940 hPa, za 2 hPa je niži od normalnog i lagano opada.

Danas će u Bosni preovladavati umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. Poslijepodne se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina. U Hercegovini sunčano uz umjerenu oblačnost. Na krajnjem sjeveru i sjeveroistoku Hercegovine su mogući poslijepodnevni pljuskovi sa grmljavinom. Vjetar slab do umjeren u Hercgovini i zapadnim područjima Bosne jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura 24 do 30, na jugu do 35 stepeni.

U Sarajevu će biti umjereno oblačno vrijeme. Kiša, pljuskovi i grmljavina se očekuju uglavnom poslijepodne. Dnevna temperatura oko 27 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Prognoza do četvrtka

U ponedjeljak će u Bosni jutro umjereno oblačno, uz postepeno razvedravanje tokom dana. U Hercegovini pretežno vedro. Vjetar slab zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 25, a dnevna 26 do 32, na jugu do 36 stepeni.

U utorak će biti sunčano uz umjeren porast naoblake poslije podne. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 26, a dnevna od 33 do 39 stepeni.

U srijedu se očekuje sunčano vrijeme uz umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 19 do 25, na jugu do 28, a dnevna 30 do 36, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne do 39 stepeni.

U četvrtak također sunčano uz umjerenu oblačnost. Porast naoblake prema kraju dana i u večernjim satima, što ponegdje na sjeveru Bosne može usloviti kišu ili lokalne pljuskove. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 26, a dnevna od 30 do 36 °C.