potvrđeno iz uio

Nakon mjesec i po napokon stigla dozvola za uvoz i preostalih 20 respiratora

respiratori-sarajevski-aerodrom-1

Respiratori su stajali na Aerodromu Sarajevo od 27. maja kada su i stigli iz Kine u našu zemlju, jer je bilo nedoumica u vezi s dozvolom za uvoz

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH potvrdio je za Fokus.ba da je Upravi dostavljena dozvola Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH za preostalih 20 respiratora koje je uvezla “FH Srebrena malima”, a koji su od 27. maja ove godine stajali na Aerodromu Sarajevo.

S ovim će carinski postupak za uvoz ovih respiratora biti okončan, kazao je Kovačević.

Podsjećamo, respiratori su stajali na Aerodromu Sarajevo od 27. maja kada su i stigli iz Kine u našu zemlju, jer je bilo nedoumica u vezi s dozvolom za uvoz.

Naime, Agencija je firmi “FH Srebrena malina” izdala dozvolu za uvoz 100 respiratora koja je bila jednokratna. S obzirom da je prvobitno u BiH stiglo 80 respiratora i to 25. aprila, a preostalih 20 naknadno, ista dozvola koja je vrijedila jednokratno nije mogla biti priznata i za uvoz koji je izvršen 27. maja.

Nakon mjesec i po dana dozvola je konačno izdata i preostali respiratori tek sada se mogu smatrati uvezenim.

Kako je za Fokus potvrdila Majda Kovač, portparol Federalne uprave Civilne zaštite respiratore je firma uvoznik s Aerodroma odvezla do skladišta kompanije “Hercegovinalijek”, s kojom je FUCZ krajem juna sklopio ugovor o skladištenju, jer skladište Uprave ne zadovoljava uvjete za skladištenje respiratora kako su ranije ustvrdili inspektori Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

S obzirom da je poznato da veleprometnici lijekovima i medicinskim sredstvima moraju imati adekvatan skladišni prostor, nejasno je zašto “FH Srebrena malina” nije morala ispuniti taj uvjet.