BiH

jasna poruka

Nakon najave iz Tužilaštva BiH, Američka ambasada u Sarajevu se oglasila

19/06/2019

Odgovorne i nezavisne institucije trebaju istražiti korupciju i zloupotrebu položaja, a ne one koji rade na otkrivanju samih zloupotreba

Tužilaštvo BiH je danas saopćilo da nastavljaju istragu u predmetu koji je u javnosti poznat kao “Potkivanje” te da će provesti istragu protiv osumnjičenih Marka Pandže i Nermina Aleševića. Zanimljivo, glavni akter afere, predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija u ovom je predmetu – svjedok.

U saopćenju kojim su javnost upoznali sa svojom odlukom iz Tužilaštva BiH također ističu prisustvo “svakodnevnih i intenzivnih pritisaka na rad VSTV-a BiH, Tužilaštva BiH, odnosno pravosuđa BiH u cjelini”.

– Tužilaštvo BiH je formiralo predmet gdje će se s dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom ispitati motivi i razlozi osoba koje putem medija šalju javnosti takve negativne poruke o radu pravosuđa s ciljem destabilizacije pravosudnog sistema – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Vrlo brzo reagirali su iz Udruženja BH novinari, ali i iz Ambasade SAD u BiH.

– Odgovorne i nezavisne institucije trebaju istražiti korupciju i zloupotrebu položaja, a ne one koji rade na otkrivanju samih zloupotreba. Slobodna štampa i istraživačko novinarstvo igraju važnu ulogu u odbrani javnog interesa u demokratiji – objavila je Ambasada SAD na svom Twitter nalogu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.