Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predrag Kožul

Nakon odluke CIK-a oglasili se i iz HDZ-a

hdz

Izvjesno je kako bi HDZ BiH sa svojim koalicijskim partnerima mogao osigurati najmanje 12 od 17 mjesta u Hrvatskom klubu unutar Doma naroda

Zastupnik Hrvatske demokratske zajednice BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul izjavio je novinarima da današnja odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH nije u skladu s presudom Ustavnog suda BiH u predmetu ‘Ljubić’, ali i da je jedina moguća ako se imaju u vidu odredbe Izbornog zakona BiH koje nalažu kriterij posljednjeg popisa stanovništva u BiH.

”Stranke oklupljene oko Hrvatskog narodnog sabora tražit će izmjene Izbornog zakona koje bi bile sasvim u skladu s presudom Ustavnog suda u predmetu ‘Ljubić”’, kazao je Kožul.

Članovi SIP-a su, većinom od 5:2 glasa, u utorak donijeli odluku o načinu popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH, koja je temeljena na rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine i uz odrednicu kako će iz svake od deset kantona unutar entiteta biti delegiran barem po jedan pripadnik svakog konstititutivnog naroda.

Sukladno odluci CIK-a najveći broj hrvatskih izaslanika u Dom naroda, odnosno po tri, delegirat će kantoni Srednja Bosna, Hercegovačko-neretvanski te Zapadno-hercegovački. Dva izaslasnika delegirat će Kanton 10, dok će se iz preostalih šest kantona delegirati po jedan hrvatski zastupnik.

Uz takav izračun izvjesno je kako bi HDZ BiH sa svojim koalicijskim partnerima mogao osigurati najmanje 12 od 17 mjesta u Hrvatskom klubu unutar Doma naroda i time bitno utjecati na proces uspostave vlasti u Federaciji BiH.