Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Nakon oslobađajuće presude Naseru Oriću oglasio se Milorad Dodik

Milorad Dodik profilna

Dodik je rekao da je Orić nesumnjivi zločinac, da su o tome svjedočili i Bošnjaci, koji tvrde da je on vršio ratni zločin, ubijao ljude

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da oslobađajuća presuda komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću predstavlja najgoru poruku koju su srpskom narodu mogli da upute Sud BiH i BiH u cjelini, te da je krajnje vrijeme da se prestane sa omalovažavanjem Srba.

Dodik je podsjetio da je i ranije govorio da je to “suđenje farsa i namješteno da bi zločinci, kakav je Naser Orić, dobili satisfakciju u vršenju zločina”.

“BiH i institucije tipa Suda BiH loše su mjesto za Srbe”, rekao je on i dodao da u BiH za ubijanje Srba nema nikakve odgovornosti.

Prema njegovim riječima, mnogo stvari u BiH je napravljeno da bi bilo protiv Srba i da bi se omalovažavao srpski narod.

Dodik je rekao da je Orić nesumnjivi zločinac, da su o tome svjedočili i Bošnjaci, koji tvrde da je on vršio ratni zločin, ubijao ljude.

“Biti pripadnik srpskog naroda danas, u trenutku kada zločinca oslobađaju sudije, koje su sve, a nisu sudije, govori o tome šta možemo očekivati u BiH”, rekao je Dodik.

On je istakao da je BiH “pravno i ljudsko nasilje nad Srbima, što najbolje pokazuju ovakve odluke Suda BiH”.

Dodik je rekao da bi volio kada bi zaposleni u Sudu i Tužilaštvu BiH, kao dio odnosa prema svom narodu, napustili te institucije, te da će u tome kada se odluče uvijek imati njegovu podršku.

“Mislim da je krajnje vrijeme da se prekine sa tim nasiljem i omalovažavanjem srpskog naroda u cjelini”, dodao je Dodik.

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je danas Nasera Orića i Sabahudina Muhića optužbi za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.