BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Nakon oslobađajuće presude Naseru Oriću oglasio se Milorad Dodik

30/11/2018

Dodik je rekao da je Orić nesumnjivi zločinac, da su o tome svjedočili i Bošnjaci, koji tvrde da je on vršio ratni zločin, ubijao ljude

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da oslobađajuća presuda komandantu Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću predstavlja najgoru poruku koju su srpskom narodu mogli da upute Sud BiH i BiH u cjelini, te da je krajnje vrijeme da se prestane sa omalovažavanjem Srba.

Dodik je podsjetio da je i ranije govorio da je to “suđenje farsa i namješteno da bi zločinci, kakav je Naser Orić, dobili satisfakciju u vršenju zločina”.

“BiH i institucije tipa Suda BiH loše su mjesto za Srbe”, rekao je on i dodao da u BiH za ubijanje Srba nema nikakve odgovornosti.

Prema njegovim riječima, mnogo stvari u BiH je napravljeno da bi bilo protiv Srba i da bi se omalovažavao srpski narod.

Dodik je rekao da je Orić nesumnjivi zločinac, da su o tome svjedočili i Bošnjaci, koji tvrde da je on vršio ratni zločin, ubijao ljude.

“Biti pripadnik srpskog naroda danas, u trenutku kada zločinca oslobađaju sudije, koje su sve, a nisu sudije, govori o tome šta možemo očekivati u BiH”, rekao je Dodik.

On je istakao da je BiH “pravno i ljudsko nasilje nad Srbima, što najbolje pokazuju ovakve odluke Suda BiH”.

Dodik je rekao da bi volio kada bi zaposleni u Sudu i Tužilaštvu BiH, kao dio odnosa prema svom narodu, napustili te institucije, te da će u tome kada se odluče uvijek imati njegovu podršku.

“Mislim da je krajnje vrijeme da se prekine sa tim nasiljem i omalovažavanjem srpskog naroda u cjelini”, dodao je Dodik.

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je danas Nasera Orića i Sabahudina Muhića optužbi za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.