na zvaničnoj web stranici

Nakon peticije BIRN-a BiH: Državno tužilaštvo počelo objavljivati potvrđene optužnice

tuzilastvo-bih (1)

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Državnog tužilaštva Milanko Kajganić je tada donio i potpisao Obavezujuće uputstvo, kojim će se osigurati objava redigovanih činjeničnih opisa iz potvrđenih optužnica ove institucije, a koje će se početi primjenjivati početkom ove godine

Nakon peticije Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) za veću transparentnost pravosuđa, Državno tužilaštvo započelo sa objavom redigovanih činjeničnih opisa iz potvrđenih optužnica na zvaničnoj web stranici ove institucije.

Tužilaštvo je krajem 2021. godine najavilo objavu optužnica, nakon što je ranije BIRN BiH uručio Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) 5.000 potpisa građana za transparentnije pravosuđe.

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Državnog tužilaštva Milanko Kajganić je tada donio i potpisao Obavezujuće uputstvo, kojim će se osigurati objava redigovanih činjeničnih opisa iz potvrđenih optužnica ove institucije, a koje će se početi primjenjivati početkom ove godine.

On je tada naveo je da će optužnice, odnosno činjenični opisi biti objavljeni nakon potvrđivanja optužnica, a Obavezujućim uputstvom detaljno je preciziran način na koji će se izvršiti neophodna anonimizacija i priprema za objavljivanje, kao i vođenje evidencije objavljenih optužnica.

BIRN BiH je sredinom 2021. godine započeo sa kampanjom prikupljanja potpisa građana sa ciljem skretanja pažnje javnosti na problem nedostupnosti optužnica i presuda za korupciju i na taj način zatražio od pravosudnih institucija veću transparentnost u njihovom radu.

Projektom “Transparentnošću protiv korupcije u pravosuđu” BIRN BiH je želio potaći građane da se aktivnije uključe i zahtijevaju neophodne promjene u pravosuđu, te razviju svjesnost o potrebi standardizovanja prakse u objavljivanju dokumenata. Fokus je stavljen na optužnice za korupciju i ukazivanja na loše prakse u bosanskohercegovačkom pravosuđu u pogledu transparentnosti.

Projekat se provodio uz finansijsku podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), i predstavljao je dio šireg projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije”, koje su implementirali Centri civilnih inicijativa (CCI), kao vodeći partner.