Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

spriječena korupcija

Nakon pisanja Fokusa: Parlament BiH poništio nabavku softvera, jer ga već imaju

Vukoja, Živković i Imamović: Zatražili provjeru

Parlament je angažovao vještake koji su utvrdili da sistem za elektronsko upravljanje dokumenata već imaju. Koruptivno djelovanje su zaustavili

Nakon što je Fokus.ba u istraživačkom tekstu objavljenom krajem oktobra otkrio koruptivne elemente kod provođenja nabavke softvera za elektronsko upravljanje dokumenata u iznosu od 150.000 KM za potrebe Parlametarne skupštine BiH, ova nabavka je sada otkazana. Odluka je o otkazivanju nabavke jučer je objavljena.

U odluci Kolegija Sekretarijata PBiH, kojeg čine Mirza Imamović, Gordana Živković i Marin Vukoja, navedeno je da se ova nabavka otkazuje upravo iz razloga o kojima je pisao Fokus ukazajući na koruptivne aktivnosti oko ovog tendera. Naime, softver kojeg nabavljaju već imaju.

Riječ je o nabavci usluge uspostavljanja Work Flow Management Sistema. U obrazloženju odluke o otkazivanju nabavke istaknuto je da su, osim dopisa od firme Cloud IT, angažovali dodatne vještake, koji su utvrdili da se sistem koji se pokušao nabaviti preklapa s postojećim koji je ne tak odavno nabavljen.

Vještak iz Mostara

Tako angažovano Društvo za vještačenje i procjenjivanje „Vještak“ iz Mostara navodi da je kompatibilnost široko rasprostranjena po svim ključnim tehničkim cjelinama odnosno modulima postojećeg sistema. Ova kuća nadležna za vještačenje iz navedenih razloga nije dala preporuku da se ide u zaključivanje ugovora sa firmom „Orka“ koja je izabrana za ponuđača na pomenutom tenderu.

Interna revizija je, ističe se u odluci, bila još drastičnija u nalazu. Naime, vještak IT struke je čak naveo „da je evidentno da tenderska dokumentacija koja je predmet ranije nabavke, a koja još nije implementirana, tehnički napredniji sistem od onog koji se nalazi u tenderskoj dokumentaciji nabavke Work Flow Managament System“!

– Funkcionalnosti koje se referenciraju na DMS i Work Flow Managament System se već nalaze u ECM i BPM sistemima koji su spomenuti u prethodnoj tenderskoj dokumentaciji. Shodno navedenom, vještak donosi zaključak da postoji znatna korelacija funkcionalnosti unutar dvije tenderske dokumentacije koje su bile predmetom vještačenja“ – kaže se u njegovom nalazu.

Problemi iz prošlosti

Podsjetimo, izvori iz institucija BiH s kojima smo razgovarali kazali su nam da su se i u prošlosti pojavili slični „problemi“ u Parlamentarnoj skupštini BiH, odnosno pokušaji da se nabavi softver za elektronsko upravljanje dokumentima iako su takav jedan već posjedovali.

Tako je i Delegacija EU u BiH, koja je u 2019. za PSBiH i druge parlamente pokrenula projekat nabavke i instalacije softvera za elektronsko upravljanje dokumentima, u Sektoru za IT PSBiH naišla na pokušaje da se dupla posao. Na čelu Sektora za IT je tada bila (a i danas je još uvijek) Edina Adilović.

Protiv nje je zbog sumnji da je i tada preferirala ponuđača ORKA d.o.o. Sarajevo podnesena prijava SIPA-i. Kolegij Sekretarijata je u postupku preispitivanja ove nabavke tražio i njeno očitovanje.