Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mehmed-ef. Kudić

Nakon ponovljenih prijetnji: Muftija bihaćki posjetio Emira ef. Nuhića

posjeta-nuhic

Ponavljanje prijetnji i uvreda efendiji Nuhiću od iste osobe pokazuje da nadležni organi nisu ozbiljno shvatili ranije upućene prijetnje i nisu poduzeli adekvatne mjere, poručio je muftija bihaćki

Povodom ponovljenih prijetnji upućenih putem društvenih mreža Emiru ef. Nuhiću, imamu u džematu Blagaj-Japra, muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić posjetio je imama i njegovu porodicu, prenosi Anadolu Agency (AA).

U pratnji muftije su bili i rukovodilac službe za vjerske poslove i obrazovanje, Mensur-ef. Ćehić, v.d. glavnog imama Medžlisa IZ-e Bosanski Novi, Samir-ef. Ahmić, te predsjednik Povjereništva Elvir-ef. Vakufac.

Muftija Kudić je izrazio suosjećanje sa situacijom u kojoj se nalazi Emir-ef., njegova porodica i džematlije, te pozvao nadležne institucije u RS i BiH da poduzmu adekvatne mjere kako se ovakve i slične stvari ne bi dešavale u budućnosti .

“Ponavljanje prijetnji i uvreda efendiji Nuhiću od iste osobe pokazuje da nadležni organi nisu ozbiljno shvatili ranije upućene prijetnje i nisu poduzeli adekvatne mjere. Od nadležnih organa tražimo da se ovaj i slični događaji tretiraju s potpunom ozbiljnošću i punim profesionalizmom. Imajući u vidu da su u ovom entitetu počinjeni teški zločini i genocid nad našim narodom, svaka prijetnja za povratnike predstavlja i direktnu opasnost, Činjenica da su prijetnje upućene imamu, koji u svojoj misiji propagira plemenite vrijednosti, daje ovom događaju posebnu dimenziju i smatramo ga kao atak na sve imame i Islamsku zajednicu”, poručeno je tokom posjete.

Policijski službenici Policijske stanice Novi Grad pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, preduzimaju sve potrebne mjere i radnje na rasvjetljavanju krivičnog djela “Ugrožavanje sigurnosti” izvršenog na štetu vjerskog službenika iz Blagaj Japre, Emira ef. Nuhića, saopćio je ranije entitetski MUP.

Kako je saopćeno, policijskoj stanici Novi Grad, dana 30. jula, obratio se vjerski službenik Islamske zajednice u BiH te prijavio da su mu putem korisničkog profila društvene mreže Facebook, dana 29. jula, oko 23:30 časova, upućenje ozbiljne prijetnje po život i tijelo.

Imam Nuhić je 17. i 18. marta ove godine dobio prijeteće poruke putem Facebooka od iste osobe.