Nakon poplava, otvara se novi Centar za socijalni rad u Šamcu

Samac – Centar za socijalni rad 2

Centar za socijalni rad u Šamcu danas je formalno otvoren u novoizgrađenim i opremljenim prostorijama. Projekat rehabilitacije Centra od šteta nastalih u katastrofalnim poplavama 2014. godine je proveo UNDP a u znak solidarnosti sredstva za radove su obezbijedile vlade Švicarske i Kraljevine Norveške, Opština Šamac i Evropska unija.

“Zgrada koju smo koristili do maja 2014. godine je bila potpuno uništena poplavama i više nije bila uslovna za rad. Zgrada koju imamo danas, zahvaljujući našim donatorima, omogučiće nam da ponovo počnemo pružati usluge za 1,500 korisnika godišnje, kao i da poboljšamo i proširimo obim usluga posebno za djecu i mlade sa poteškoćama u fizičkom i mentalnom razvoju,” rekao je Veljko Milkić, direktor Centra za socijalni rad Šamac.

Samac - Centar za socijalni rad

Centar pruža širok dijapazon usluga od vitalnog značaja za lokalnu zajednicu štiteći najugroženije članove društva uključujući djecu i odrasle sa posebnim potrebama. Novoizgrađena i opremljena zgrada će od sada imati i centar za dnevno zbrinjavanja djece i mladih; usluga koja do sada nije bila dostupna u Šamcu.

“Mi smo veoma ponosni što će Centar za socijalni rad koji je zahvaljujući donatorskim sredstvima izgrađen po principu „bolje ponovne izgradnje (Build Back Better)“ sada biti energetsko efikasniji te će Opštini Šamac uštediti novac koji se može koristiti za pružanje direktnih usluga njihovim korisnicima. Bitno je naglasiti da se svi mi moramo okrenuti ka budućnosti te povisiti naš nivo spremnosti za buduće elementarne nepogode i zaštitu od njih,” rekla je rezidentna koordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, Sezin Sinanoglu.

Samac - Centar za socijalni rad 1

Za izgradnju zgrade Švicarska Vlada je obezbjedila 147.797.90 BAM, Vlada Kraljevine Norveške 59,671.18 BAM, i Opština Šamac 36,882.55 BAM. Evropska unija je obezbjedila dodatnih 34,137.00 BAM (17,453.97 EUR) za opremu i namještaj kroz UNDP-ov projekat: Jačanje lokalne demokratije/demokracije – LOD IV.

Nakon interventne faze oporavka provedene u maju 2014. godine UNDP je pokrenuo niz aktivnosti na saniranju posljedica poplava koje je finansiralo više donatora, od kojih je najveći Evropska unija sa 43.52 miliona EUR. Vlada Kraljevine Norveške je donirala 29 miliona NOK za projekte rehabilitacije, dok je Vlada Švicarske obezbjedila 440,000 USD.