Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bruce G. Berton

Nakon presude Karadžiću iz OSCE-a poslali poruku “građanima BiH u zemlji i inostranstvu”

bruce_berton223

Berton navodi kako je utvrđivanje odgovornosti za počinjene zločine, čak i ovoliko godina nakon rata, od ključne važnosti za izgradnju trajnog mira u Bosni i Hercegovini

Današnja presuda u predmetu “Radovan Karadžić” predstavlja još jedan ključan korak ka privođenju pravdi osoba koje su najodgovornije za genocid i druge najteže ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, poručio je šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce G. Berton, povodom konačne presude Radovanu Karadžiću, koji je danas u Hagu osuđen na kaznu doživotnog zatvora, javlja Anadolu Agency (AA).

“Prije svega, naše misli su sa porodicama žrtava, za koje je traganje za pravdom dugotrajno i bolno. To je složen i težak proces, ali istovremeno i proces koji je od presudne važnosti”, kazao je Berton.

Berton navodi kako je utvrđivanje odgovornosti za počinjene zločine, čak i ovoliko godina nakon rata, od ključne važnosti za izgradnju trajnog mira u Bosni i Hercegovini, poštivanje vladavine prava i jačanje međunarodne sudske prakse.

“Uporedo s naporima Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), pravosudne institucije u BiH kontinuirano rade na ostvarenju tih ciljeva, te su do danas pred domaćim sudovima procesuirane stotine počinilaca ratnih zločina. Međutim, tim institucijama je potrebna podrška da bi nastavile da rade na predmetima ratnih zločina na nezavisan i nepristrasan način, oslobođene od političkih napada ili pokušaja vršenja neprimjerenog uticaja”, istakao je Berton.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini će, kako je rekao, nastaviti da pruža podršku pravosuđu BiH u naporima da dovede pred lice pravde one koji su odgovorni za najteže međunarodne zločine.

“Pozivamo sve građane u zemlji i inostranstvu, a naročito političke i stranačke lidere, medije, zvaničnike lokalnih vlasti, vjerske lidere i aktiviste u lokalnim zajednicama, da poštuju današnju presudu i da se suzdrže od zapaljive retorike koja vodi ka podjelama. Samo se zajedničkim ulaganjem svih u proces pomirenja može postići stabilnost i bezbjednost u Bosni i Hercegovini”, piše u izjavi Bertona.