član predsjedništva bih

Bećirović nakon proširenja američke “crne liste”: Ne treba se zavaravati

bećirović cvijanović
FOTO: Fena

– Ne treba se zavaravati nijednog momenta i pomisliti da će Dodikov režim stati nakon najnovijih sankcija SAD-a. Slijede novi opasni udari na Dejtonski mirovni sporazum prema direktnim instrukcijama Dodikovih mentora izvan granica Bosne i Hercegovine – smatra Bećirović

Organi bh. entiteta RS izvršili su brutalan udar na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavni poredak države Bosne i Hercegovine. Antidejtonska politika se ne smije potcjenjivati i relativizirati. Zato su nove sankcije SAD važna poruka svima u regionu da razvijene zapadne demokratije podržavaju očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

U saopćenju za javnost povodom posljednjih sankcija SAD-a izrečenih političarima iz RS-a, Bećirović je naglasio da dosljedno ukazuje na nužnost sankcioniranja političara koji ugrožavaju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Toleriranje antiustavnog djelovanja, kojim čelnici bh. entiteta RS ugrožavaju teško postignuti mir, može imati nesagledive posljedice, posebno u kontekstu najnovijih geopolitičkih potresa, dodao je.

Principijelna politika

– Zato je veoma važno da principijelnu politiku SAD, kao i UK, prate i zemlje EU. Uvođenjem opravdanih sankcija Vlade SAD Miloradu Dodiku 2017. i 2022., sankcija Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske iz 2022., te najnovijih sankcija SAD jasno su markirani ključni pojedinci koji podrivaju Dejtonski mirovni sporazum – ističe član Predsjedništva BiH.

Sada je ključni momenat, kako dodaje, da EU uvaži stavove Evropskog parlamenta koji je u više rezolucija pozvao na uvođenje sankcija Dodikovom režimu.

– Svako odugovlačenje sankcija EU Dodik i njegovi sljedbenici shvataju kao signal i ohrabrenje za nastavak separatističke politike – tvrdi Bećirović.

Podcrtao je da je regija na prekretnici i mora izabrati između “Dodikove ratne politike i očuvanja mira”. To su, kako navodi, primijetile i najveće sile Zapada i zato su ispravno konstatirale da Dodikova politika ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i teško postignuti mir. Međunarodna zajednica, svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma i OHR, dodaje, moraju sada pokazati snagu i jedinstvo. Gotovo tri decenije izgradnje mira i sigurnosti za sve ljude u Bosni i Hercegovini su avanturističkom Dodikovom politikom dovedeni u pitanje.

– Pred nama su sedmice i mjeseci u kojima će se odlučivati o očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ne treba se zavaravati nijednog momenta i pomisliti da će Dodikov režim stati nakon najnovijih sankcija SAD-a. Slijede novi opasni udari na Dejtonski mirovni sporazum prema direktnim instrukcijama Dodikovih mentora izvan granica Bosne i Hercegovine.

Savezništvo i prijateljstvo SAD-a

Mir, sigurnost i ustavni poredak Bosne i Hercegovine moraju se braniti svim raspoloživim pravnim i drugim legalnim sredstvima, u skladu sa nacionalnim i međunarodnim pravom. To moraju činiti, prije svega, institucije predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH, uz puno konkretniju podršku Zapada nego što je to bio slučaj do sada.

Potvrđujući savezništvo i prijateljstvo sa SAD, svih demokratskih snaga u Bosni i Hercegovini, veoma je važno da kontinuirane napade na državu sistemski zaustavimo, te da nakon sankcioniranja pojedinaca uđemo u fazu u kojoj će biti suspendirani i mehanizmi putem kojih se provode blokade demokratskog razvoja Bosne i Hercegovine. Demokratskim snagama u našoj državi je potrebna pomoć i podrška prijateljskih zemalja, prije svega onih koje su okupljene oko Upravnog odbora za provedbu mira u BiH, kako bi se svim građanima konačno pružila šansa da žive u mirnoj i stabilnoj Bosni i Hercegovini – navodi se u izjavi člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića.