Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oglasili se iz banjalučkog Tužilaštva povodom istrage o smrti Dragičevića

pravda za davida 2

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka danas se oglasilo povodom “sve učestalijih pritisaka i kritika na rad Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka vezano za istražne radnje koje se u ovom tužilaštvu provode u vezi sa smrti Davida Dragičevića (21) iz Banjaluke”, u kojem navode da od kako su dobili izvještaj u ovom predmetu 29. marta, nije protekao niti jedan dan, a da nije preduzeta neka istražna radnja, javlja Anadolu Agency (AA).

“Radi kontrole rada i nadzora u ovom predmetu uključeno je i Republičko javno tužilaštvo RS, koje ostvaruje uvid i neposredno učešće u izvođenju svake pojedinačne istražne radnje. Ovim želimo osigurati da u navedenom predmetu nema, niti smije biti bilo šta prikriveno, te da je svaka istražna radnja preduzeta na zakonit način”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je od momenta kada je tužilaštvo zaprimilo predmet od MUP-a RS pa do sada saslušan i poligrafski ispitan veliki broj svjedoka, obavljeni su uviđaji i obdukcije, pribavljeni i pregledani snimci brojnih nadzornih kamera u gradu, izvršena ili su u toku brojna vještačenja.

“U nastavku predstoji saslušanje još svjedoka za koje se vjeruje da imaju saznanja o zbivanjima kritične noći i kretanju Davida Dragičevića, kao i pribavljanje i drugih dokaza”, navodi se u saopštenju.

Želimir Lepir, glavni okružni javni tužilac, zamolio je prije svega porodicu Davida Dragičevića, ali i javnost RS-a, da shvate i prihvate da tužilaštvo svim svojim raspoloživim kapacitetima radi i provodi istražne radnje u ovom predmetu i riješeno je da dođe do rezultata o smrti Davida Dragičevića.

“Da je istraga tajni dio krivičnog postupka tokom koga se ne mogu saopštavati detalji i otkrivati dokazi, jer bi to za tu istragu bilo pogubno. Da na svaki javni nastup, miting, radio ili televizijsku emisiju tužilaštvo ne može odgovarati, jer se u njima traže detalji, koji naprosto moraju ostati u koricama predmeta, sve do konačnog njegovog okončanja. Da postupajući tužilac Dalibor Vrećo kao čovjek i profesionalac, na ovom predmetu radi predano, te da mu se još nije dogodio dan u kome nije ništa uradio u ovom predmetu, a da ga na ‘zub javnosti’, bez ikakvog osnova i povoda za to, stavljaju i porodica Davida Dragičevića i neki mediji RS-a”, saopšteno je iz Banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva.

U sapoštenju koje potpisuje Lepir, navodi se i da je nevjerovatno da se javnoj kritici izlaže neko ko danonoćno i predano radi na predmetu te da “stvara medijska slika u kojoj, ni policija, pa ni tužilaštvo ne žele da otkriju krivca za smrt Davida Dragičevića, što naprosto nije tačno”.

“Sve što se radi, a urađeno je puno do sada, usmjereno je upravo u tom pravcu i niko od nas ne bi bio sretniji da cijela istina izađe na svjetlo dana. Mi smo, između ostalog i ljudi i roditelji, pa rezultat priželjkujemo ne samo kao profesionalci”, stoji u saopštenju.

Odlukom Ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, rad na ovom predmetu, sa tužilaštvom, će nastaviti Uprava kriminalističke policije RS, umjesto Uprave za teški i organizovani kriminal koja je radila do sada.

“Javnost mora i treba da zna da ovo nije neka nova istraga, nego ona ista istraga koju provodi Okružno javno tužilaštvo Banjaluka sa novim pomoćnikom Upravom kriminalističke policije RS. Prema tome, organizovanje javnog skupa pred zgradom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, prozivanje i vrijeđanje onih koji rade na predmetu, su kontraproduktivne mjere i pritisak koji je neprimjeren i može samo istrazi naškoditi”, navodi se u saopštenju.

Lepir moli građane da imaju povjerenja u institucije i strpljenja, jer će tužilaštvo, nakon što provede sve planirane radnje i provjere u ovoj istrazi donijeti konačnu odluku i o njoj svakako obavijestiti javnost.

Nekoliko stotina članova Facebook grupe “Pravda za Davida” juče se okupilo ispred Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka. “Zašto ćutite – koga štitite?”, “Lopovi”, “Ostavke”, “Imate li sina” uzvikivali su građani okupljeni u znak podrške porodici Davida Dragičevića (21) iz Banjaluke čiji je nestanak prijavljen 18. marta, a tijelo pronađeno 24. marta na ušću rijeke Crkvena u Vrbas. Davor Dragićević, Davidov otac rekao je da tužilaštvo sa njim nije podijelilo nikakve informacije.