BiH

Sutra nastavak

Postignut dogovor o 10 od 13 rudarskih zahtjeva

29/11/2021
Fena

Husić je kazao da su kojim slučajem odustali od tri spomenute tačke da bi večeras imali sporazum

Na prvom sastanku Sindikata radnika rudnika u FBiH i pregovaračkog tima Vlade Federacije BiH, koji je održan večeras u Sarajevu, postignut je dogovor o 10 od ukupno 13 rudarskih zahtjeva.

Kako je saopćeno nakon višesatnog sastanka, zahtjevi oko kojih nije postignut dogovor su visina dnevnica rudarima za vrijeme radničkog neposluha i protesta, smjena direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije, kao i smjena direktora rudnika “Kreka” iz Tuzle Huseina Trumića.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudnika radnika u FBiH, najavio je za sutra ujutro nastavak razgovora, a očekuje se da bude postignut dogovor i o preostalim zahtjevima, kako bi rudnici iz koncerna Elektroprivrede BiH ponovo pokrenuli proizvodnju.

-Ono što je usaglašeno i oko čega nema više pregovora je povećanje cijena uglja, sredstva se planiraju na uplaćenje troškova na platu. Nećemo više plate bez poreza i doprinosa. Dio sredstava ide na zaostala dugovanja, kazao je Husić nakon sastanka.

Direktor EP BiH Admir Andelija je kazao da je bitno da se što prije usaglase sve tačke sporazuma kako bi se nastavila proizvodnja u rudnicima.

-Ostale su tri tačke koje ćemo razmotriti i jedna i druga strana i sutra ujutro se ponovo sastajemo i ukoliko budemo imali saglasnost da potpišemo sporazum. Vrlo bitno je da što prije usaglasimo kako bi proizvodnja u rudnicima započela sutra, kazao je Andelija.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.